Σηκώστε τα μανίκια...

14.10.09

Πέρασαν λοιπόν οι πρώτες 10 μέρες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ήδη έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε στα νέα δεδομένα.

Για παράδειγμα , όταν ακούμε τη λέξη "πρωθυπουργός" , το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στον Γ. Παπανδρέου και όταν ακούμε "το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης" , θυμόμαστε ότι πλέον στη θέση αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία...

Οι πρώτες μέρες του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν γεμάτες "επικοινωνία" , όπως εξάλλου συνηθίζεται στην Ελλάδα.

Οι νέοι υπουργοί προχώρησαν σε αρκετές ενέργειες οι οποίες είναι σίγουρα θετικές αλλά έχουν μεγαλύτερη επικοινωνιακή αξία παρά πρακτική.

Η προσωρινή αναστολή της ΠΔΣ από την Άννα Διαμαντοπούλου ήταν σωστή , το ίδιο και η απόφαση περιορισμού των κρατικών αυτοκινήτων .

Λιγότερο ουσιαστικές μοιάζουν οι ενέργειες του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης στα Εξάρχεια . Είναι μια κίνηση θεωρητικά σωστή από την άποψη της μη αποδοχής από τη νέα κυβέρνηση της λογικής του "γκέτο των Εξαρχείων". Το μέτρο όμως δεν βλάπτει. Αντίθετα , η απόφαση του να μειώσει...

...σημαντικά των αριθμό των αστυνομικών που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη "επωνύμων" προσώπων , είναι πολύ πιο ουσιαστική αρκεί να υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

Καθαρά επικοινωνιακές ήταν οι περισσότερες ενέργειές του Γ. Παπανδρέου . Για παράδειγμα , δεν μάθαμε ποτέ τι συζητήθηκε στο ταξίδι-αστραπή του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη . Πιθανότατα δεν συζητήθηκε και τίποτα σημαντικό . Επικοινωνιακή ήταν και η περιοδεία του Παπανδρέου στην Ολυμπία και την παραλιακή ζώνη της Αθήνας με τη συνοδεία του Ισπανού αρχιτέκτονα .

Όλα αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια ήταν όμως λίγο-πολύ αναμενόμενα . Καμία κυβέρνηση δεν έσπασε τα ρεκόρ παραγωγικότητας το πρώτο 10ημερο της θητείας της . Δεν νομίζω ότι έχει αξία κάποια αρνητική κριτική στο ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής.

Τα προβλήματα όμως τώρα ξεκινούν .

Το πρώτο πρόβλημα είναι η λειτουργικότητα του νέου κυβερνητικού σχήματος . Έχει ήδη καθυστερήσει η διανομή των αρμοδιοτήτων των υπουργείων που καταργήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση . Σε καιρούς κρίσης , η επιτάχυνση των διεργασιών αυτών είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη .

Το δεύτερο πρόβλημα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο . Η απεργία στον ΟΛΠ πρέπει να σταματήσει πριν την πληρώσουν οι καταναλωτές . Αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία , ας το κάνει για να τελειώνουμε . Διαφορετικά , ας ψάξει να βρει τη μέση λύση με βάση τα σημερινά δεδομένα .

Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα ακούει στο όνομα "Αντιπολίτευση" και είναι περισσότερο πρόβλημα των πολιτών παρά του ΠΑΣΟΚ . Με τη Νέα Δημοκρατία να έχει κηρύξει πτώχευση και με τα ΜΜΕ να περιορίζονται στο ρόλο του χειροκροτητή , το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μην έχει από νωρίς κάποιον φοβάται . Κι αυτό δεν είναι καλό...

Έχουμε πάντως ακόμα 90 μέρες μέχρι το ψυχολογικό όριο των 100 . Τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε και με μεγαλύτερη σιγουριά για τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης . Ήρθε όμως η ώρα να σηκώσουν για τα καλά τα μανίκι , γιατί η κρίση είναι εδώ .

Παραπολιτικός


Κοινοποιήστε το στο Facebook