Αφιέρωμα στον Κ.Γεωργάκη : Η πορεία προς τον θάνατο

1.11.09

Το Α' Μέρος εδώ.

Ακολουθεί το Β' μέρος του χρονικού όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αθηναϊκή :

...Την ίδια περίπου ώρα , η αστυνομία ανάκαλυπτε στην πλατεία Ματτεόττι , το εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο και μέσω αυτού , το όνομα και τα στοιχεία του κατόχου : ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ , ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΕΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΗΝ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1948 . ΙΔΙΟΤΗΤΑ : ΤΡΙΤΟΕΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΓΕΝΟΥΗΣ . Άλλα στοιχεία ανεπίσημα : Ιδρυτικό μέλος της ΕΔΗΝ Γένοβας κι ενεργό στέλεχος του Συλλόγου Ελλήνων Σπουδαστών . Γραμμένος στα μαύρα κατάστιχα της ΚΥΠ και της Ασφάλειας . Κόκκινο πανί για το χουντοπροξενείο της Γένοβας.

Αρχίζει σιγά-σιγά να χαράζει . Η νευρωτική και θορυβώδης βιομηχανική πόλη του Βορρά αρχίζει κι αυτή να ξαναβρίσκει τον καθημερινό ρυθμός της. Ένα περιπολικό της αστυνομίας σταματά μπροστά στον αριθμό 18 της Βία Φρατέλλι Κανάλε . Αυτή είναι η διεύθυνση της κατοικίας του Κώστα Γεωργάκη . Οι αγουροξυπνημένοι συγκάτοικοι του ( δυο νεαροί Έλληνες που είχαν φθάσει εκείνες τις ημέρες στην Ιταλίας ) , πληροφορούνται από τους αστυνομικούς το τρομερό γεγονός και μένουν εμβρόντητοι . Βεβαιώνουν ότι ο Κώστα είχε βγει γύρω στις 11:30 για να συνοδέψει την μνηστή του στο σπίτι της και ότι οι ίδιοι δεν άκουσαν αν επέστρεψε γιατί είχαν ήδη κοιμηθεί .

Στο νοσοκομείο του Αγίου Μαρτίνου , η ομάδα των γιατρών συνεχίζει τον υπεράνθρωπο αγώνα της και προβαίνει σε...

...συνεχείς μεταγγίσεις αίματος στο λαμπαδιασμένο κορμί του μαρτυρικού Κώστα .

Στην φοιτητική Λέσχη , όπου συνήθως συγκεντρώνονται οι περίπου 200 Έλληνες φοιτητές , αναρτήθηκε μια επείγουσα ανακοίνωση με την οποία καλούντα όλοι οι Έλληνες και Ιταλοί φοιτητές , να πάνε αμέσως στο νοσοκομείο . Σε λίγοι , οι διάδρομοι και το προαύλιο του νοσοκομείου κατακλύζονται από φίλους και συναδέλφους του φοιτητή που πάλευε με τον θάνατο . Κι ενώ αρχίζει η συγκινητική προσφορά αίματος , κάποιος Κερκυραίος φοιτητής σπεύδει να τηλεφωνήσει στην οικογένεια του Κώστα : " Ο Κώστας έχει τραυματισθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και θα πρέπει να έρθετε αμέσως εδώ " .

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου - Ώρα 12 . Μετά από αβάσταχτο μαρτύριο 9 ωρών , η καρδιά του Κώστα Γεωργάκη έπαψε να κτυπά . Προτού ξεψυχήσει , το παλικάρι μπόρεσε να ψιθυρίσει : "Σώστε την πατρίδα μου" .

Η είδηση του θανάτου του Γεωργάκη διαδόθηκε αστραπιαία . Έκτακτα παραρτήματα των εφημερίδων , ραδιόφωνα , τηλεοράσεις κι ελληνόφωνες εκπομπές ξένων ραδιοφωνικών σταθμών μεταδίδουν συνεχώς την δραματική είδηση . Ο αυτοπυρπολισμός του Γεωργάκη προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στη φασιστική Χούντα της Αθήνας. Τις ημέρες εκείνες προετοιμαζόταν η έκδοση επίσημης ανακοίνωσης περί της επαναλήψεως της πλήρους στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το δικτατορικό καθεστώς . Επίσης , ο πρόεδρος Νίξον επρόκειτο να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ιταλία . Αυστηρές εντολές δόθηκαν στον χουντικό πρόξενο Κωνσταντίνο Φωτήλα και ειδικοί απεσταλμένοι της πρεσβείας κατέφθασαν από την Ρώμη στη Γένοβα . Παράλληλα , κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο χαφιεδικός μηχανισμός της ΚΥΠ στην Ιταλία όπως επίσης και η κακόφημη φασιστική οργάνωση "Λέγκα" . Αργά το βράδυ του Σαββάτου , έφθασε στη Γένοβα ο τραγικός πατέρας κ.Σπύρος Γεωργάκης . Στη μικρή ομάδα συμφοιτητών του Κώστα που τον περίμεναν , είπε πως έχει μάθει την τραγική είδηση . Φαινόταν συγκλονισμένος και τρομοκρατημένος . Σύμφωνα με το μεγάλης κυκλοφορίας ιταλικό περιοδικό "Εσπρέσσο" , πριν αποχωρήσει από την Κέρκυρα ο Σπύρος Γεωργάκης , τον πλησίασε ένας ανώτερος αξιωματικός της Χωροφυλακής , ο οποίος του "συνέστησε" για το καλό της πατρίδας και της οικογένειας του , να αποφύγει κάθε επαφή με "ανθελληνικά στοιχεία δρώντα εν Ιταλία". Μόλιας θα έφθανε στη Γένοβα , θα έπρεπε αμέσως να πάει στην οικεία του κ.Φωτήλα . Αυτός είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας εκεί και ουδείς άλλος.

Από την ώρα που πάτησε το πόδι του στη Γένοβα , ο Σπύρος Γεωργάκης ζούσε υπό συνθήκες απαγωγής . Έμεινες τρεις ημέρες στη Γένοβα και σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του τελούσε υπό στενή παρακολούθηση..

Σε λίγο : Το σχέδιο της Χούντας για την αποσιώπηση του γεγονότος

Κοινοποιήστε το στο Facebook