Μην ευτελίζετε το δημοψήφισμα

5.10.11

Δεν χρειάζεται καμία φοβερή εμπειρία στην Πολιτική ούτε καμια τρομερή σοβαρότητα για να γνωρίζει κάποιος ότι δεν μπορεί να ανακοινώνει συνεχώς δημοψήφισμα για...άγνωστο λόγο.

Για ακόμα μια φορά, μέλος της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με τη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Δεν μας είπε ποιο θα είναι το ερώτημα, δεν μας είπε πότε θα διεξαχθεί.



Μετά το "συστατικό" δημοψήφισμα για το πολίτευμα που αποτελεί και την ημερομηνία γένησης της Μεταπολίτευσης, το δημοψήφισμα αυτό θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί, αν διεξαχθεί. Καλό θα ήταν λοιπόν η κυβέρνηση να μην το ευτελίζει περιφέροντας το σαν να είναι νέο μέτρο που θα ανακοινωθεί.

Το δημοψήφισμα είναι μια χρυσή ευκαιρία να καταγραφεί η άποψη της κοινωνίας για σημαντικά ζητήματα όπως ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το εύρος και το είδος της κρατικής επιχειρηματικότητας κτλ.

Δεν είναι μια "χρυσή ευκαιρία" για...νωπή εντολή στην κυβέρνηση αλλά μια χρυσή ευκαιρία ποιοτικής χαρτογράφησης των ιδεολογικών ρευμάτων της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.