Τέσσερα μεγάλα κενά στον απολογισμό Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

14.11.11

Η τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου ότι για πρώτη φορά συνελήφθησαν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Την περίοδο 2001 - 2002 συνελήφθησαν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες εταιρειών πετρελαιοειδών για λαθρεμπόριο καυσίμων και μάλιστα όλοι δικάστηκαν και σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν - μερικοί από αυτούς σε πολυετείς ποινές. Οι διώξεις αυτές των εταιρειών έγιναν τότε δυνατές χάρη στο θάρρος και τη δουλειά υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, όπως ο συνταξιούχος σήμερα διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Κοκκόσιας.

Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν. Δ. το σύστημα θαλάσσιων ελέγχων του ΣΔΟΕ είχε στην κυριολεξία τεθεί σε αργία και όλους τους ελέγχους στη θάλασσα τους έκανε το Λιμενικό. Παράλληλα το λαθρεμπόριο πετρελαίου γιγαντώθηκε τόσο πολύ, ώστε σύμφωνα με έρευνες της ΕΥΠ και της αστυνομίας το 2007 άγγιξε και τον...


...ευαίσθητο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς όμως οι σχετικές πληροφορίες να οδηγήσουν τη στρατιωτική δικαιοσύνη σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Την άνοιξη του 2010 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εντόπισαν τουλάχιστον δύο εταιρείες πετρελαιειδών για τις οποίες θεωρήθηκε ότι καύσιμα που επρόκειτο να εξαχθούν στη Βουλγαρία διακινούνταν στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν εκατομμύρια ευρώ σε ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) που δεν εισπράττονταν. Η ερευνα ανατέθηκε σε κλιμάκιο των υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα και στο ΣΔΟΕ, αλλά παρά το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε πως οι εταιρείες δεν λειτουργούσαν στη γειτονική χώρα, για τη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι Βούλγαροι βεβαίωσαν ότι οι φόροι είχαν καταβληθεί κανονικά με εξαίρεση την καταβολή του ΦΠΑ στη Βουλγαρία.

Την τελευταία τριετία οι ιδιοκτήτες πρατηρίων είχαν την υποχρέωση να τροφοδοτούν με στοιχεία για τις ποσότητες που διακινούν το πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ, κάτι που ουδέποτε έπραξαν. Η μη καταχώριση των στοιχείων αυτών επέφερε σωρεία παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρώην γ. γ. πληροφοριακών συστημάτων κ. Δ. Σπινέλλη, να πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα για 500 παραβάσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ο γ. γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρης είχε αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα αυτού του συστήματος. Η πρόσφατη κατάσχεση σκάφους εταιρείας πετρελαιοειδών στον Σαρωνικό ήταν η πρώτη εδώ και μια εξαετία, αλλά η ποσότητα είναι πραγματικά μικρή. Οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτιμώνται περί τα 400 εκατ. ευρώ.

Ακόμα περισσότερα στοιχεία από τον Τάσο Τέλλογλου εδώ.