"Πρόεδρε, δεν θα μας ξαναψηφίσουν γιατί το ΣΔΟΕ σε κάθε έλεγχο τους εκβιάζει"

30.1.12

«Γιατί δεν έκανα ποτέ μια χριστουγεννιάτικη γιορτή η οποία να κοστίζει δύο εκατομμύρια, γιατί δεν έφτιαξα το υψηλότερο δέντρο της Ευρώπης, γιατί ο Δήμος Καλλιθέας δεν είναι υπερχρεωμένος; Υπάρχει ατομική ευθύνη, ο καθένας εφ’ ω ετάχθη πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του». Ο δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) κ. Κώστας Ασκούνης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» για τα χρέη των δήμων, αφήνει σαφείς αιχμές για σπατάλες και...


...κακοδιαχείριση από τοπικούς άρχοντες.

Τον συναντήσαμε παραμονές του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου ένα από τα βασικά θέματα ήταν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – προφανείς οι λόγοι. Οι δήμοι θα πρέπει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους το 2012 ώστε τα χρέη τους να μην υπολογίζονται στο συνολικό χρέος της χώρας και ταυτόχρονα να καταφέρουν να λειτουργήσουν με λιγότερους πόρους. Παρά τις διαφωνίες του με τις πρακτικές και τις επιλογές πολλών δημάρχων, αντιδρά έντονα στις αιτιάσεις για διαφθορά. «Το πρόβλημα έχει διογκωθεί. Ολοι μαζί οι δήμοι, που ήταν 1.034 και έγιναν 325, οφείλουν 1,7 δισ. σε δάνεια. Το έλλειμμα του ΟΣΕ, μιας μόνο εταιρείας του Δημοσίου, είναι 10 δισ.».
(...)
Ο επί τέσσερις τετραετίες, δήμαρχος Καλλιθέας και μόνιμος κάτοικος της πόλης, καθισμένος στο γραφείο του στο δημαρχείο, είναι φανερό ότι αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του κόμματος, διαχωρίζει σαφώς τη θέση του, διευκρινίζοντας ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τις επιλογές του. «Μπορεί να έχεις εκλεγεί με ένα κομματικό σχηματισμό, αλλά κανένα κόμμα δεν σου λέει τι να κάνεις και πόσα να ξοδέψεις ως δήμαρχος». Μιλάει με δεδομένα και στηρίζει την άποψή του σε παραδείγματα - «ιστορίες» που διηγείται με κάθε ευκαιρία. Οπως όταν ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης είχε παραστεί στα εγκαίνια του σταθμού του μετρό στο ΦΙΞ, το 2004. Παραμονές εκλογών, του απηύθυνε την εύλογη ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Του απάντησα ότι θα χάσουμε τις εκλογές. Και όταν με ρώτησε γιατί, του είπα... μια ιστορία. Για τρεις επιχειρηματίες της περιοχής που είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ γιατί το ΣΔΟΕ σε κάθε έλεγχο τους εκβιάζει».

Η ενδιαφέρουσα συνέχεια εδώ.