«Ό,τι φοβόμαστε δεν ισούται πάντα με φασισμό»

29.1.12

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, όπως και πολλά συγγενή κόμματα στην Ευρώπη, δεν κινείται εκτός του συνταγματικού τόξου, ισχυρίζεται ο καθηγητής Κας Μούντε, ο οποίος μελετά επί δεκαετίες το φαινόμενο του ευρωπαϊκού ακροδεξιού χώρου. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του θεμελιώδους βιβλίου του για τα Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά Κόμματα στην Ευρώπη, εξηγεί τις κοινές αφετηρίες και τις διαφορές των κομμάτων αυτής της οικογένειας και αναφέρεται στα λαϊκιστικά...
 
...χαρακτηριστικά τους, στην ξενοφοβία που υποθάλπουν, στα ισχυρά χαρτιά της πολιτικής απήχησής τους και στις αδυναμίες τους… Πώς αντιμετωπίζονται αυτού του τύπου τα κόμματα σε μια δημοκρατία; Με περισσότερη δημοκρατία.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός συγκαταλέγεται στα κόμματα που, από την περιοχή της δεξιάς συντήρησης, «επιθυμούν τον επανασχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πιο διακυβερνητική βάση». Στα κόμματα που επιδιώκουν τα κράτη μέλη να ανακτήσουν κάποιες από τις εξουσίες που έχουν εκχωρήσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν και δεν είναι φασιστικό κόμμα, έχει συμβολική σημασία η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. «Τα δύο μεγάλα κόμματα είναι αυτά που κατέστησαν τον ΛΑΟΣ αποδεκτό κυβερνητικό εταίρο. Θεωρώ ότι πρόκειται για αποτυχία, τόσο λόγω της ιδεολογίας του κόμματος αυτού, όσο και λόγω της έλλειψης εκλογικής και πολιτικής αναγκαιότητας να συμπεριληφθεί στην κυβέρνηση».

Τα παραπάνω είναι σύνοψη διατυπώσεων του Ολλανδού καθηγητή Κας Μούντε (Cas Mudde), καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο DePauw της Αμερικής και ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους μελετητές της κομματικής οικογένειας της Ακροδεξιάς παγκοσμίως. Το βιβλίο του "Λαϊκιστικά Ριζοσπαστικά Δεξιά κόμματα στην Ευρώπη", μια διεξοδική μελέτη που κυκλοφόρησε το 2007 και βραβεύθηκε από το περιοδικό Choice ως το σημαντικότερο επιστημονικό βιβλίο για το 2008, μεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο. Πρόκειται για εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον βιβλίο αν λάβει κάποιος υπ’ όψη του την ανοδική πορεία των «λαϊκιστικών ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων»,  όπως τα αποκαλεί ο Μούντε, τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, και τους προβληματισμούς που την συνοδεύουν. Είναι η άνοδος των κομμάτων αυτών συνέπεια της οικονομικής κρίσης; Κατά τον Μούντε, τα κόμματα αυτού του τύπου δεν ευνοούνται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, κυρίως επειδή για τα περισσότερα από αυτά τα οικονομικά ζητήματα είναι δευτερεύοντα. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Κας Μούντε μας μίλησε ακόμα για τα κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά των λαϊκιστικών ριζοσπαστικών κομμάτων, τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη, την σχέση τους με την πολιτική βία, την καλλιέργεια του φόβου για το Ισλάμ… 

Mια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ.