Αλμούνια και Ραντερμαχερ στηρίζουν Παπακωνσταντίνου, αποδοκιμάζουν Παπαθανασίου-Κοντοπυράκη

27.3.12

Από το Real.gr:

Κάλυψη στους χειρισμούς του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με την διαμόρφωση του ελλείμματος του 2009 και ευθύνες στον γαλάζιο πρώην Υπουργό κ. Γιάννη Παπαθανασίου επιρρίπτουν ο πρώην επίτροπος Οικονομικών κ. Χοακίν Αλμούνια και ο πρόεδρος της Eurostat κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ.

Αναλυτικά, τα δύο στελέχη των Βρυξελλών απέστειλαν στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής απαντητικές επιστολές σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του ελλείμματος...


...της χώρας μας το 2009 καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat.

Στην επιστολή του ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προεκλογικά γνώριζε ότι το έλλειμμα θα ήταν τελικά διψήφιο. «Σε σημείωμα προς το eurogroup, της 2ας Ιουλίου 2009, η Επιτροπή επισήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι αν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές καθ' όλο το έτος το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλμούνια επισημαίνει ακόμα ότι η Ελλάδα, επί ΝΔ, «μολονότι δεσμεύεται από το νόμο διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το θέρος του 2009».

Τέλος, σε ό, τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Αλμούνια σημειώνει ότι «αντελήφθη γρήγορα τουλάχιστον το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως τα τέλη του έτους. Ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου μου έστειλε επιστολή στην οποία περιέγραφε τα μέτρα που είχαν ληφθεί σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου του Απριλίου».

Στην ίδια γραμμή κινείται στην επιστολή του και ο επικεφαλής της Eurostat κ. Ράντερμαχερ ο οποίος υποστηρίζει ότι «τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2010 δημοσιεύτηκαν χωρίς επιφυλάξεις και αυτό αντανακλά το βαθμό σημαντικής βελτίωσης που σημειώθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «συνεχή προβλήματα που εντοπίστηκαν στα ελληνικά στατιστικά δημοσιονομικά δεδομένα από το 2004 έως το 2010».

Παράλληλα, στην επιστολή του ο κ. Ράντερμαχερ αφήνει αιχμές και κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ (επί ΝΔ) κ. Μανώλη Κοντοπυράκη λέγοντας ότι «την αποκλειστική ευθύνη για την διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων την έχει ο επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού
Ινστιτούτου». Σε ό, τι αφορά όμως τις προβλέψεις ο κ. Ράντερμαχερ επισημαίνει ότι «την ευθύνη για τις προβλέψεις την έχει συνήθως το Υπουργείο Οικονομικών».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι από αυτήν την εξεταστική οι Παπαθανασίου-Κοντοπυράκης, μαζί τους και το αντιμνημονιακό μέτωπο. Πώς πάει εκείνη η παροιμία που ξεκινάει κάπως έτσι "ο ψεύτης κι ο κλέφτης..." ;