Ο Γλέζος διάβασε το Σύνταγμα της Βενεζουέλας και στέλνει μήνυμα στον Κομαντάντε Τσάβες

11.1.13

Παραθέτω το μήνυμα συμπαράστασης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες:

Απέναντι σε εκείνα τα καθεστώτα, τις κυβερνήσεις και την εκστρατεία των εθνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης που εξαπολύουν ψέματα και αλλοιώνουν την πραγματικότητα καθώς και στο κάλεσμα των πολιτών σε εθνική απεργία, μέσω των κοινωνικών δικτύων, από τον χώρο της δεξιάς, αυτή την...


...Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013, τα προοδευτικά και επαναστατικά κινήματα της αριστεράς της Ελληνικής Δημοκρατίας θέλουμε να εκφράσουμε την εναντίωσή μας σε αυτές τις πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να δημιουργήσουν ανησυχία και αποσταθεροποίηση στη Βενεζουέλα με απώτερο σκοπό να συνωμοτήσουν εναντίον της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Όπως γνωρίζει η διεθνής κοινή γνώμη, ο Κομαντάντε - Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας υποβλήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 2012 σε χειρουργική επέμβαση στην Κούβα. Από εκείνη τη στιγμή έπρεπε να ακολουθήσει μια αυστηρή και εντατική ιατρική θεραπεία. Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, όπως περιγράφεται στην πιο πρόσφατη ιατρική έκθεση, ύστερα από τις επιπλοκές που σημειώθηκαν στην μετεγχειρητική πορεία του Τσάβες, καθώς υπέστη πνευμονική λοίμωξη που προκάλεσε αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο Πρόεδρος εξακολουθεί να υποβάλλεται σε εντατική θεραπεία και ανταποκρίνεται θετικά.

Ως εκ τούτου, η άδεια του Προέδρου Τσάβες εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012, και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να παραποιεί την λαϊκή βούληση, όταν στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου, ο λαός αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την επανεκλογή του Ούγκο Τσάβες Φρίας.

Επιπλέον, αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 5 του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ότι: «Η κυριαρχία ανήκει στο λαό και δεν μεταβιβάζεται. Την ασκεί άμεσα με τον προβλεπόμενο τρόπο από το παρόν Σύνταγμα και από το νόμο, και έμμεσα, μέσω της ψήφου, από τα όργανα που ακούν τη Δημόσια Εξουσία.

Τα όργανα του Κράτους πηγάζουν από τη λαϊκή κυριαρχία και υπόκεινται σε αυτήν».

Τέλος, να σημειωθεί ότι το άρθρο 231 του ίδιου Συντάγματος ορίζει το εξής: «Ο εκλεγόμενος υποψήφιος αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας την δεκάτη Ιανουαρίου του πρώτου έτους της συνταγματικής του περιόδου, μέσω ορκωμοσίας ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης. Αν για οποιοδήποτε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ορκιστεί ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης, ορκίζεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Αν στις 10 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Τσάβες, λόγω της νοσηλείας του και βάσει του άρθρου 231 του Συντάγματος δεν μπορέσει να ορκιστεί ενώπιον της Εθνικής Συνέλευσης, τότε η ορκωμοσία του θα μπορούσε γίνει σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μακάρι να ήξεραν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο καλά και το ελληνικό Σύνταγμα.