Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας: Η λίστα Λαγκάρντ είχε ήδη αλλοιωθεί από τους Γάλλους

19.1.13

Από τα ΝΕΑ

Αλλοιώσεις επί αλλοιώσεων φαίνεται τελικά πως έχουν γίνει στην υποτιθέμενη αρχική λίστα Λαγκάρντ αρκετούς μήνες πριν η Ελλάδα λάβει το CD με τα ελληνικά ονόματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι επίσημες Αρχές της Ελβετίας. Όπως προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις της ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, οι οποίες απεστάλησαν στα «ΝΕΑ» κατόπιν σχετικού ερωτήματος μέσω...


...ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά το χρονικό διάστημα που οι γαλλικές Αρχές επεξεργάζονταν το σύνολο των τραπεζικών δεδομένων που είχαν υπεξαιρεθεί από τα υπολογιστικά συστήματα της HSBC Γενεύης, υπήρξαν «αλλαγές» τόσο στο περιεχόμενο όσο και στις καταλήξεις των πρωτότυπων ονομάτων των επίμαχων αρχείων.

Σύμφωνα με την ελβετική Εισαγγελία, οι χειρισμοί που προκάλεσαν τις διαφορές που εντοπίστηκαν πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στον Ιανουάριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010, δηλαδή πριν αποσταλούν τα αρχεία «ελληνικού ενδιαφέροντος» στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο, οι Ελβετοί δεν ξεκαθαρίζουν ποια ακριβώς αρχεία βρέθηκαν αλλοιωμένα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να προκύψει συμπέρασμα σχετικά με την αυθεντικότητα των στοιχείων που στάλθηκαν στην Ελλάδα. Εκτός και αν η ελβετική Εισαγγελία ή η ίδια η τράπεζα δεχθούν να παράσχουν τα πρωτότυπα κατόπιν αιτήματος των ελληνικών Αρχών που ερευνούν την υπόθεση, αναφέρουν νομικοί κύκλοι. Ωστόσο, η συμβουλή της HSBC προς τους πελάτες της ήταν να μην αποδέχονται καν την ύπαρξη λογαριασμού τους στη συγκεκριμένη τράπεζα - γεγονός που ουσιαστικά εξαφανίζει κάθε πιθανότητα τέτοιας συνεργασίας...

«Η ανάλυση του υλικού από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία έδειξε πως τα δεδομένα είχαν αλλοιωθεί καθώς υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στο περιεχόμενο των διαφόρων αρχείων που είχαν μεταβιβάσει οι γαλλικές Αρχές, ενώ θα έπρεπε να ήταν ταυτόσημα σε όλα τα σημεία», επισημαίνεται στην επίσημη δήλωση που απέστειλε στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος της ελβετικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας Ζανέτ Μπαλμέρ.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Σχεδόν κάθε μέρα, μαθαίνουμε και κάτι καινούριο για τη διαδρομή και την ακρίβεια των δεδομένων της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί η ελληνική Βουλή βιάστηκε τόσο πολύ να παραπέμψει έναν άνθρωπο, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί στο 100%, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πηγή, η δικαστική έρευνα.