Ο Αναστασιάδης δείχνει να τα έχει χάσει όλα

19.3.13

Η Βουλή της Κύπρου απέρριψε σήμερα με τρόπο εμφατικό το πακέτο διάσωσης το οποίο της εξασφάλισε ο Νίκος Αναστασιάδης μετά από τη διάσκεψη του Eurogroup. Αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε εκτίμηση για την επόμενη μέρα (ή μάλλον για τις επόμενες ώρες) γίνεται στο κενό, χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο.

Προσωπικά, αρνούμαι να συμμεριστώ την αμέριστη χαρά με την οποία υποδέχθηκε η ελληνική κοινή...



...γνώμη την άρνηση των Κυπρίων. Ως παρατηρητής της ευρωπαϊκής κρίσης, ομολογώ ότι με ιντριγκάρει το πρώτο βέτο που ασκήθηκε στην εποχή της κρίσης από προβληματική χώρα της Ευρωζώνης αλλά από την άλλη όλα αυτά αφορούν έθνη και κοινωνίες, δεν είναι εργαστηριακές δοκιμές.

Επιχειρώντας να συνοψίσω τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, φοβάμαι ότι καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι το μοιραίο πρόσωπο για την Κύπρο, ίσως και για την Ελλάδα.

Στην επίμαχη συνδιάσκεψη του Eurogroup φαίνεται ότι του προτάθηκε η επιβολή υψηλής έκτακτης εισφοράς μονάχα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Ο ίδιος φαίνεται ότι αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενος ότι θα αποχωρήσουν άμεσα κι άτακτα από την Κύπρο οι ξένοι καταθέτες.

Ας υποθέσουμε ότι είχε δίκιο. Σήμερα, τι ακριβώς έχει πετύχει; Οι κυπριακές τράπεζες παραμένουν κλειστές και δύσκολα θα ανοίξουν εντός αυτής της εβδομάδας. Εκτιμά ότι όταν ανοίξουν, δεν θα φύγουν τρέχοντας οι ξένοι καταθέτες; Ίσως κάποιοι άτυπα να το έχουν κάνει ήδη και μάλιστα κατευθυνόμενοι προς τον πλέον ανεπιθύμητο προορισμό.

Τι είδους πολιτική διαχείριση είναι αυτή που επιβάλει την αρχική αποδοχή μιας πρότασης, τον μεταγενέστερο υπολογισμό των πολιτικών συνεπειών και τελικά την απόρριψη της ίδιας πρότασης; Όταν έφευγε από το Eurogroup o κ. Αναστασιάδης, δεν γνώριζε ότι δεν ελέγχει την πλειοψηφία των βουλευτών; Σε τι ήλπιζε;

Εύχομαι πραγματικά να διαψευσθώ και οι εξελίξεις να είναι εντυπωσιακά ευχάριστες για την Κύπρο . Αυτή τη στιγμή όμως δεν προκύπτει από πουθενά κάτι καλύτερο πέρα από μικροβελτιώσεις στην τελική συμφωνία, οι οποίες όμως δεν την αλλάζουν τόσο ώστε να αξίζει όλος αυτός ο κόπος.

Αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει απωλέσει πλήρως την εμπιστοσύνη των ξένων καταθετών, οι Ρώσοι δεν δείχνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν, οι Γάλλοι αγνοούνται και οι Γερμανοί μοιάζουν να έχουν βρει μια ευκαιρία να τεστάρουν τις αντοχές των πάντων.

Aν έπρεπε να ποντάρω κάπου, θα πόνταρα στο ότι η Βουλή της Κύπρου θα αναγκαστεί σύντομα να επικυρώσει μια ελάχιστα βελτιωμένη πρόταση από την τωρινή, έχοντας παράλληλα απωλέσει πλήρως την αξιοπιστία της έναντι όλων.