Η Θράκη όπως δεν την ξέρετε - Αφηγήσεις μιας εκπαιδευτικής αλλαγής με λέξεις και νότες (video)

29.4.13


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στα δεκαπέντε χρόνια του Προγράμματος για την εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013 στον Ιανό.

Στην εκδήλωση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας , μίλησαν η Ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, η φοιτήτρια Σεριφέ Σιράκ και η επιστημονική υπεύθυνη του...



...Προγράμματος Άννα Φραγκουδάκη. Σε μια κατάμεστη αίθουσα οι ομιλητές υπογράμμισαν, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία, τη σημασία της δεκαπενταετούς πορείας του Προγράμματος. Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης με τις μουσικές των Balkanatolia, συγκροτήματος από τη Ροδόπη που αποτελείται από μέλη της μειονότητας και της πλειονότητας.

Ο στόχος του Προγράμματος από την αρχή ήταν να δημιουργήσει εστίες μάθησης για την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε πολίτη αυτής της χώρας στην εκπαίδευση και να θέσει τις βάσεις για την αρμονική συμβίωση στην περιοχή της Θράκης. Στην εκδήλωση τονίστηκαν οι θεαματικές αλλαγές που συντελέστηκαν στην εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας τα δεκαπέντε αυτά χρόνια. Εκτός όμως από τους αριθμούς, αντικειμενικούς δείκτες αυτών των αλλαγών, ιδιαίτερη σημασία έχει και το ότι η εικόνα του ελληνικού κράτους άλλαξε σταδιακά από το 1997 στα μάτια των μελών της μειονότητας, με τη διαχρονική στήριξη του Υπουργείου Παιδείας στο έργο του Προγράμματος.

Όσα διεκδίκησε και διεκδικεί το Πρόγραμμα, η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη και η ανοχή στη διαφορετικότητα είναι σήμερα, που οι φωνές της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού πληθαίνουν, περισσότερο επίκαιρα από ποτέ.