Νέα προσπάθεια ξηλώματος της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ

21.2.14

Νέο πισωγύρισμα από τον νόμο-πλαίσιο 4009/2011 για τα ΑΕΙ ζητεί από την ηγεσία του υπ. Παιδείας η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, ώστε να ψαλιδιστούν οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων σε κάθε ίδρυμα.

Πρόκειται για τον νέο πόλο εξουσίας που συνιστά μία από τις βασικές τομές της μεταρρύθμισης που επιχειρήθηκε στα ΑΕΙ το 2011.

Ειδικότερα η ομοσπονδία ζητεί από το υπουργείο «τα μέλη ΔΕΠ να επιλέγουν με άμεση ψηφοφορία τους υποψήφιους πρυτάνεις και κοσμήτορες που έχουν τα τυπικά προσόντα, χωρίς διαδικασία προεπιλογής από το Συμβούλιο».

Το αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ προκάλεσε την αντίδραση μελών Συμβουλίων. «Ο νόμος έφερε νέο μοντέλο διοίκησης στα ΑΕΙ, το οποίο εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις προηγμένες χώρες της Δύσης. Οπως και με κάθε νόμο, είναι πρόωρο να ζητούμε αλλαγές του πριν τον αφήσουμε να εφαρμοστεί στην πράξη και διαπιστώσουμε τυχόν προβλήματα κατά την εφαρμογή του» δήλωσε στην «Κ» ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ Β. Ταρλατζής.

 Αλλα μέλη Συμβουλίων, μιλώντας στην «Κ», κατηγόρησαν την ΠΟΣΔΕΠ για «φωτογραφικό» αίτημα που εξυπηρετεί πανεπιστημιακούς, των οποίων η υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη υπάρχει η πιθανότητα να μην προκριθεί από το Σ.Ι.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Όταν η πρώτη έννοια πλήθους πανεπιστημιακών αυτής της χώρας είναι η επιστροφή στο θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε πριν την κρίση και την προκάλεσε, τότε είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα για αυτή τη χώρα.