Ο μετανάστης που έγινε σκύλος (video)

21.2.14


Δύο σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να μιλούν, αλλά το κρύβουν σαν επτασφράγιστο μυστικό, γιατί φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα τους αντιμετωπίσουν ως τέρατα.

Όταν συναντιούνται, ξεκινούν μια αναδρομή στο παρελθόν, προκειμένου να ανακαλύψουν πώς απέκτησαν αυτή την ιδιότητα. Μέσα από την κουβέντα, αποδεικνύεται πως το σκυλί με το όνομα Μπεργκάνθα δεν είναι εξανθρωπισμένο ζώο, αλλά αποκτηνωμένος άνθρωπος. Είναι ένας μετανάστης, τον οποίο οι άλλοι αντιμετώπιζαν σαν σκύλο…

Πρόκειται για την πλοκή του έργου «Ο λόγος του σκύλου», μια καφκική θεατρική διασκευή νουβέλας του Θερβάντες, αριστοτεχνικά γραμμένη από τον πολυβραβευμένο Ισπανό θεατρικό συγγραφέα Χουάν Μαγιόργκα. Πρόκειται για μια καυστική ματιά στη στάση της δυτικής κοινωνίας απέναντι στον ξένο και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που ο σπουδαίος δημιουργός τοποθετείται απέναντι στη μετανάστευση και το ρατσισμό.

Το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλά έργα του. Όπως το «Himmelweg», τα «Νυχτόβια ζώα» ή το «Χαρτογράφο» ̶ μία απ’ τις λίγες παραστάσεις του Μαγιόργκα που δεν έχει ανέβει ακόμη σε ελληνικό θέατρο. Η διεισδυτική ματιά του στη σύγχρονη κοινωνία έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού και πρόσφατα τιμήθηκε με το ισπανικό Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας για την κατηγορία της Δραματουργίας. Στις παλαιότερες διακρίσεις του περιλαμβάνονται τα βραβεία ΜΑΧ και Βάγιε-Ινκλάν, καθώς και το Εθνικό Βραβείο Θεάτρου για το 2007.

Προσκεκλημένος της ισπανικής πρεσβείας, ο συγγραφέας βρέθηκε το φθινόπωρο στην Αθήνα, λίγο μετά τα πολύνεκρα ναυάγια στη Λαμπεντούζα και στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για το 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Μαγιόργκα μίλησε για τη φύση των ρατσιστικών διακρίσεων, για το θεσμικό ρατσισμό και τη διείσδυση ξενοφοβικών ιδεών σε κόμματα του κεντρώου χώρου.