Ένα συνοπτικό βιογραφικό του πληθωρικά αποτυχημένου Ευάγγελου Βενιζέλου

11.3.14


(...)Για να μην αδικήσουμε τον κ. Βενιζέλο πρέπει να πούμε ότι κι αυτός έχει πρόταση, αλλά αυτή χάνεται εν τη ρύμη του (ακατάσχετου) λόγου του. Η πρότασή του είναι βαθιά νεολαϊκιστική, και είναι διακριτή, όχι στον απέραντο λόγο του, αλλά στην πρακτική του.

Στη μακρά πολιτική θητεία του, από πολλά υπουργεία και άλλες θέσεις, τάχθηκε ενεργά υπέρ όλων των αντιδραστικών απόψεων που κυριαρχούσαν στην ελληνική κοινωνία και μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι. Ηταν ο αρχιτέκτονας του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ που έθαψε την πιθανή λύση του νεομακεδονικού. Στη μεγάλη σύγκρουση των ταυτοτήτων τάχθηκε υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός του. Ως υπουργός Πολιτισμού λογόκρινε μια εικαστική έκθεση. Υπήρξε πρωτεργάτης της ανταρσίας στο ΠΑΣΟΚ για να μην περάσει η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Ως υπουργός Οικονομικών, αφού έδιωξε την τρόικα για να το παίξει «διαπραγματευτής», ξαναέκανε το φορολογικό σύστημα σουρωτήρι για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα πελατειακά υποσυστήματα.

Ας μην αναφερθούμε στις σκιές σκανδάλων, που υπάρχουν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στη διαχείριση λίστας Λαγκάρντ, την οποία είχε σπίτι του κ.ά., ούτε στον ρόλο του στην κυβέρνηση της διετίας 2010-2011, μέχρι δηλαδή να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όμως να θυμηθούμε την τροποποίηση του νόμου για τις αγωγές στα ΜΜΕ, που έσφιξε περαιτέρω τη θηλιά στον λαιμό της ελευθερολογίας και να σταθούμε στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 της οποίας υπήρξε αρχιτέκτονας. Το Σύνταγμα του 2001 ενσωμάτωσε ολόκληρη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των καναλιών -από τον βασικό μέτοχο, μέχρι το ασυμβίβαστο των βουλευτών- κι έγινε το μακροσκελέστερο όλων των εποχών. Η δε αναθεώρηση του ταλαντούχου κ. Βενιζέλου ήταν τόσο πετυχημένη ώστε το 2005 αναθεωρήθηκε εκ νέου και τώρα όλοι συνομολογούν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ξανά.

O Πάσχος Μανδραβέλης σε ρόλο απολαυστικού βιογράφου του Ευάγγελου Βενιζέλου εδώ.


--
Κατεβάστε την εφαρμογή της Παραπολιτικής για κινητά τηλέφωνα και tablet από το iTunes κι από το Google Play.