ΑΠΘ Unchained: Μια διαφορετική επίθεση στην...ησυχία

2.5.14


Ένα διαφορετικό φεστιβάλ ξεκινά σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ένα φεστιβάλ που ζητά "να σπάσουν οι αλυσίδες" που κρατούν κλειστό το πανεπιστήμιο από την δημιουργία και την ανταλλαγή ιδεών.

Το “ΑΠΘ Unchained” συνιστά μια πρωτοβουλία φοιτητών που μέσα από την συμμετοχή τους σε πολιτιστικές ομάδες του πανεπιστημίου αποφάσισαν να δράσουν με όπλο τον πολιτισμό ενάντια στην αυθαιρεσία του κλειστού πανεπιστημίου. Έτσι επί δέκα μέρες στο ΑΠΘ σε ώρες λειτουργίας και μη θα πραγματοποιηθούν δρώμενα (θεατρικά, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις, συναυλίες κ.ά) και δράσεις (τουρνουά, πικ νικ, συλλογική κουζίνα, πάρτυ) με σύνθημα “κόντρα στην αυθαιρεσία τους στον χώρο μας ναι στην αυθαιρεσία μας στον δύσκολο χρόνο μας”.

“Η ιδέα για το φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε με αφορμή την διαπίστωση ενός προβλήματος που πρόεκυψε σχεδόν παράλληλα με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου” λέει ο Σωτήρης Ρουμελιώτης 22 χρονών και μέλος δύο θεατρικών ομάδων, της “Κουίντα”, και του “Καραβανιού” . “Οι σχολές μας σταμάτησαν να λειτουργούν εκτός του ωραρίου μαθημάτων με απόφαση της Συγκλήτου με αποτέλεσμα οι πολιτιστικές ομάδες των πανεπιστημίων να μην μπορούν να βρουν χώρο και χρόνο για να δραστηριοποιηθούν Οι κοσμήτορες πολλών σχολών αρνούνται να βοηθήσουν ” λέει ο Σωτήρης εξηγώντας ότι η δράση των πολιτιστικών ομάδων αυτών περιορίζεται όχι μόνο λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης  αλλά και λόγω μιας σειράς γραφειοκρατικών ζητημάτων που άπτονται της στάσης και της εκάστοτε διάθεσης των κοσμητόρων να δώσουν άδεια για χρήση χώρων του πανεπιστημίου εκτός μαθημάτων.

Πηγή: AlterThess

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αν και δεν γνωρίζω πολλά γι' αυτήν, βρίσκω την πρωτοβουλία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Είναι διαφορετικό το να ζητά κανείς τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ να είναι ασφαλή κι όχι παραδομένα σε διάφορες ομάδες και τελείως διαφορετικό το να φτάνουμε στο σημείο οι φοιτητές να είναι απλώς περαστικοί φιλοξενούμενοι από τις εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων.

Ούτε διαλυμένα ΑΕΙ, ούτε όμως και αποστειρωμένα. Καλή επιτυχία στους διοργανωτές!