Κάποιοι Έλληνες είναι πια φασίστες

20.5.14


Έχω γράψει κι εγώ κατά το παρελθόν ότι δεν πιστεύω ότι όλοι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι φασίστες κι ότι δεν μπορεί να εμφανίστηκαν ξαφνικά στη χώρα μας 500.000 νεοναζί. Φοβάμαι όμως ότι η εκτίμηση αυτή είναι πια ξεπερασμένη.

Εξακολουθώ μεν να πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής δεν συμμερίζονται στο 100% τις απόψεις του νεοναζιστικού κόμματος αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ούτε ούτε δεν τις γνωρίζουν ούτε ότι έστω δεν τις ανέχονται.

Η Χρυσή Αυγή δείχνει να αντέχει πια στον χρόνο και μάλιστα να αυξάνει τις δυνάμεις της κι αυτό μπορεί μεν να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων αλλά η ατομική ευθύνη του κάθε ψηφοφόρου της δεν  μπορεί πια να μην υπογραμμίζεται. Δεν ξέρω αν υπάρχει έστω κι ένας Έλληνας, που ειδικά μετά τη δολοφονία Φύσσα, μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η Χρυσή Αυγή.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία άλλη χώρα σε κρίση δεν είχε τέτοια εκλογική επιτυχία ένα νεοναζιστικό κόμμα κι εξάλλου από πουθενά δεν προκύπτει ότι όποιος δεν έχει να φάει, γίνεται αυτονόητα και φασίστας.

Προσωπικά, δεν έχω τις αντοχές του 2012 και του 2013 στο να ακούω κι άλλα χαϊδέματα κι άλλες δικαιολογίες για όσους ψηφίζουν Χρυσή Αυγή. Τα πράγματα πια έχουν γίνει πολύ σοβαρά. Οι φασίστες πια πείθουν, δεν εξαπατούν.