Βενιζέλος: Δεν υποχωρούμε σε τίποτα, η Τρόικα έχει ιστορικά αποτύχει στις προβλέψεις της

18.11.14


Συνεχίζει τον κωμικό αντιμνημονιακό της πόλεμο η κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τίποτα, ανεβάζοντας τους τόνους έναντι των δανειστών.

Μερικά αποσπάσματα των όσων είπε, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου:

-Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά. Απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση. Δεν γίνεται συζήτηση για το ένα ή το άλλο θέμα. Δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα. Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει. Και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί να του ζητηθούν ξανά θυσίες. Λοιπόν, του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά. Αλλά σίγουρα πρέπει η Ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει, όχι τώρα αλλά και στο μέλλον αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τα παιδιά μας, για την απασχόληση, για τις επενδύσεις, για την Ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα.

-Η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, για το 2013, για το 2014. Απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις. Γιατί και στο πρωτογενές πλεόνασμα είχαμε καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα αλλά και στην επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν το προβλέπανε και ήταν από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ενώ η Ευρωζώνη ως ενιαία οικονομία αυτή τη στιγμή εμφανίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ρυθμού ανάπτυξης, η Ελλάδα ήδη από το γʼ τρίμηνο του 2014 έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς και αυτό είναι μια ένδειξη πάρα πολύ σοβαρή.

-Όχι, δεν τίθεται θέμα (Grexit). Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτά που είναι αυτονόητα και δεδομένα και έχουν προκύψει με κόπους και θυσίες πέντε ετών, μπορούν να χαθούν σε πέντε μέρες. Και εξήγησα ότι ακόμη και σε πέντε λεπτά με μια λάθος κίνηση μπορείς να καταστρέψεις τα πάντα. Λοιπόν, αυτό είναι το μήνυμα προς την αντιπολίτευση. Και αυτό είναι και το μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό, γιατί πάντα υπάρχουν σκληρά και καθαρά διλήμματα.

Έχουν βάλει στοίχημα με τον εαυτό τους στην κυβέρνηση να προλάβουν να κάνουν όλα τα λάθη που πιστεύαμε ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ;