Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός κυβέρνησης

16.12.14


Μην ξεχνάμε ότι από τις ευρωεκλογές και μετά η υπάρχουσα κυβέρνηση έκανε όλα τα σωστά βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτή δηλαδή που προπαγανδίζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν αποφάσισε απλώς να σχίσει τα Μνημόνια -για να ξανοιχτεί ξεκρέμαστη η χώρα στις αγορές- αλλά έκανε και μονομερείς ενέργειες, σαν αυτές που ξορκίζουν όλοι αν τις κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες μονομερείς ενέργειες ήταν η κατάθεση του προϋπολογισμού ή η νομοθέτηση των 100 δόσεων, όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά κι εκείνων που θα έληγαν στο μέλλον. Ετσι η κυβέρνηση σήμερα πανηγυρίζει διότι μέχρι στις 12.12.2014 ρυθμίστηκαν υποχρεώσεις ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 77 δισ.) και οι εισπράξεις έφτασαν τα 34 εκατ. ευρώ. Θαύμα, αλλά απομένουν ακόμη 2,46 δισ. για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας.

Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι ειδικά τους οκτώ τελευταίους μήνες χόρευε στους ρυθμούς του ζουρνά που κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι, βέβαια, πως ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμόσει κάποιος τις λαϊκιστικές εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση -πολύ βολικά για την ίδια- μετέθετε όλες τις δύσκολες αποφάσεις από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση με το επιχείρημα ότι καραδοκεί ο ΣΥΡΙΖΑ· έφτασαν σε σημείο οι τροϊκανοί να απαντήσουν τον περασμένο Σεπτέμβριο «ε, τότε να διαπραγματευτούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ!».

Ένα ακόμα ακριβοδίκαιο άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή.