Τα κατάφεραν Σαμαράς-Βενιζέλος: Εκτροχιασμός στα έσοδα πριν καν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ

15.1.15

Photo credit: ΥΠΕΞ
Τεράστια διόγκωση των αποκλίσεων στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση κατεγράφη τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 1,9 δισ. ευρώ έχοντας πλέον υστέρηση 3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί. Και τούτο παρά την υπερσυγκράτηση κατά 1 δισ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών (σημ. έναντι συγκράτησης 1,8 δισ. ευρώ στο 11μηνο).

Η μεγάλη πληγή προέρχεται από τα έσοδα τα οποία στο σύνολο τους καταγράφουν υστέρηση 3,9 δισ. ευρώ και κατά 3,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού. Από αυτά το 1,9 δισ. ευρώ αφορά έσοδα από SMP΄s (κέρδη κρατικών ομολόγων) τα οποία δεν εισπράχθηκαν στο 2014.

Και πάλι όμως καταγράφεται τεράστιο πρόβλημα στα φορολογικά έσοδα των οποίων η υστέρηση διευρύνεται απότομα.  Αφαιρουμένων των SMP΄s η τρύπα διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ έναντι υστέρησης 1,2 δισ. ευρώ στο 11μηνο.  Από το ποσό αυτό τα 424 εκατ. ευρώ αποτελούν αστοχίες στα έσοδα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο η υπόλοιπη τρύπα συνδέεται με την πορεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Αναλυτικά στα στοιχεία στο Capital.gr.

Έτσι για να μην ξεχνάμε ποιοι είναι οι δήθεν υπεύθυνοι που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Έσυραν τη χώρα σε μια μάταιη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ο λογαριασμός ήδη έρχεται. Που να έρθει και ο λογαριασμός της αναστάτωσης των εθνικών εκλογών, που να γίνουν και δεύτερες...