Ξυπνώντας το τέρας του εθνικισμού του Νεοέλληνα

11.2.15

Photo credit: George Rex
Με τον άκρατο λαϊκισμό και τα ψευτοπατριωτικά τους κηρύγματα ο Αλέξης και η παρέα του έχουν καταφέρει να ξυπνήσουν ένα αποκρουστικό τέρας. Αυτό του φανατισμένου εθνικισμού του νεοέλληνα.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως το τέρας αυτό μας επισκέπτεται συχνά-πυκνά τα τελευταία 25 χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκε στα αλήστου μνήμης «Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία». Τότε που εκατομμύρια νεοέλληνες κράδαιναν σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας αντιμετωπίζοντας ως μέγιστο οχτρό ένα μικρό κρατίδιο. Συνεχίστηκε με την (έμπρακτη) στήριξη των «αδερφών ορθοδόξων» Σέρβων όταν κατέσφαζαν τους Βόσνιους στη Σρεμπρένιτσα, μετά με τις θρυλικές «λαοσυνάξεις» του Μακαριστού για τις ταυτότητες- ακόμα και με την βαριά «φούστα» του τσολιά και τους ξυλοδαρμούς μεταναστών τη «μαγική» βραδιά που πήραμε το Γιούρο.

Φυσικά, το τέρας είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στους «Αγαναχτισμένοι» το 2011, κυρίως στην «πάνω» Πλατεία Συντάγματος όταν υποχώρησε η μαζικότητα του κινήματος. Αυτό όμως που ζούμε τις τελευταίες μέρες δεν έχει προηγούμενο. Ο μεγαλοϊδεατισμός, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός του σύγχρονου Ελληνάρα έχει χτυπήσει κόκκινο και είναι πραγματικά θλιβερό πως αυτή η εθνικιστική έξαρση προέρχεται από τον so called αριστερό χώρο. Οι ελληνικές σημαίες, οι ελαιογραφίες των ηρώων του ’21,οι παιάνες, τα «πατριωτικά» παραληρήματα δίνουν και παίρνουν ενώ οι Γερμανοί αντιμετωπίζονται ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης ως Ναζί, σε ένα κρεσέντο ντροπιαστικού για τη χώρα μας ρατσισμού.

Ναι, ρατσισμού. Γιατί όταν κρίνεις κάποιον αρνητικά βάσει της εθνικότητάς του είτε είναι Γερμανός είτε Πακιστανός είτε Σουαζιλανδέζος ένας άθλιος ρατσιστής είσαι. Ακόμα και η πολυσυζητημένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή διέθετε μια έντονη εσάνς υπερπατριωτισμού (για να μην πω τίποτα βαρύτερο), αδικαιολόγητη για αριστερό κόμμα. Εννοείται πως όποιος δεν στηρίζει τυφλά την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι προδότης και δοσίλογος.

Ένα εύστοχο άρθρο του Θανάση Χειμωνά στην Athens Voice.