Η μεγάλη αλήθεια μέσα στο ψέμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το δημόσιο χρέος

16.9.15


Όπως συνηθίζεται στις τελευταίες μέρες σχεδόν κάθε προεκλογικής περιόδου, η σκανδαλολογία είναι αυτή που επικρατεί στο δημόσιο διάλογο με εκατοντάδες Κλουζώ των ΜΜΕ και των social media να ψάχνουν να βρουν τι έχει συμβεί με την εταιρεία του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Κατά την ταπεινή άποψη της Παραπολιτικής, τη μεγάλη είδηση των τελευταίων ημερών αποτελούν τα όσα δήλωσε χθες για το χρέος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντιγράφω από το σχετικό ρεπορτάζ του Newmoney.gr:
Όπως λέει ο πρώην υπουργός μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση από πλευράς πιστωτών να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για επαναδιαπραγμάτευση επί του χρέους μετά την επαναξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν για να δοθεί βοήθεια. Η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Στην συνέντευξη που έδωσε από το γραφείο του στην Αθήνα, ο Τσακαλώτος συνέκρινε αυτά που έκαναν οι περασμένες κυβερνήσεις για το χρέος με τον εαυτό του που όταν τα παιδιά του, του λένε «πήγαινέ μας στο Λονδίνο», εκείνος τους απαντά «ναι, θα σας πάω, κάποια στιγμή».
Αυτό που τον ανησυχεί τώρα, όπως λέει, είναι ότι θα ασκηθεί πίεση από τους εχθρικούς πιστωτές και η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τόσο δύσκολη που ποτέ δεν θα φτάσει να γίνει συζήτηση για το χρέος.
Ο συμπαθής κ. Τσακαλώτος λέει ένα μικρό ψεματάκι: ποτέ οι εταίροι δεν δεσμεύτηκαν για το χρέος με τον σαφή τρόπο που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ η πρώτη αξιολόγηση δεν έμοιαζε εύκολη. Δύσκολη θα είναι, δύσκολη θα ήταν σε κάθε περίπτωση.

Παρ' όλα αυτά, το μικρό αυτό ψεματάκι περιέχει μια τεράστια αλήθεια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν πρόκειται άμεσα να αναδιαρθρωθεί, κυρίως γιατί δεν αποτελεί το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη συγκυρία. Καμία «μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος» δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν αποκατασταθεί στοιχειωδώς η περίφημη κανονικότητα στη χώρα.

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ήδη σπεύδει ο κ. Τσακαλώτος να ενοχοποιήσει τους Ευρωπαίους για μια τέτοια εξέλιξη, κάτι φοβερά τοξικό για το πολιτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας.