Προσλήψεις και capital controls διέλυσαν τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

7.9.15


Προ της κατάρρευσης βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου να καλείται να λύσει μία εξίσωση που η πρώην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ακόμη πιο δύσκολη.

Ο Δημήτρης Δελεβέγκος εξηγεί στο Capital.gr:
(...)Με δύο μόνον ενέργειές τους οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Κατρούγκαλος επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στις συγκοινωνίες. Ο λόγος για το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης τις εβδομάδες πριν και μετά το δημοψήφισμα που εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει στο σύστημα αστικών συγκοινωνιών απώλεια εσόδων της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν στηρίζεται παρά σε εκτιμήσεις, μιας και τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και η ηγεσία του ΟΑΣΑ αποφεύγουν επιμελώς να αναφερθούν με λεπτομέρειες στο ζήτημα.
Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι και ιδίως το διάστημα πριν από τον δεκαπενταύγουστο, οπότε η εκλογολογία ήταν έντονη, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προχώρησε στο διορισμό συνολικά 215 ατόμων. Πρόκειται για τους πρώην εργαζομένους της ΑΜΕΛ των οποίων οι συμβάσεις δεν είχαν ανανεωθεί ύστερα από το πόρισμα του Γεν. Επιθεωρητή Δημ.Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.(...)
(...)Η ΣΤΑΣΥ το 2014 παρουσίασε ζημιές ύψους 44 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες ζημιές της ΟΣΥ ανέρχονται σε 21,3 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών εξαρτάται από το ύψος της επιδότησης που θα παράσχει το Δημόσιο.
Ένα ακόμα νεοελληνικό success story. Αναρωτιέμαι πότε θα μάθουμε ότι τίποτα δεν είναι «δωρεάν» κι ότι είναι πάντα στο τέλος οι φορολογούμενοι εκείνοι που καλύπτουν το κόστος που προκύπτει.