Der Spiegel: Η Κομισιόν αλλάζει αναδρομικά τους κανόνες της για να εξοικονομήσει 2 δισ. η Ελλάδα

5.10.15


Ένα μεγάλο δώρο στην Αθήνα φαίνεται ότι σχεδιάζει να κάνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής:
(...) Η Κομισιόν θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες για την παροχή ευρωπαϊκών πόρων για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα για τα έτη 2007 ως 2013. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται σε μια απόφαση της Κομισιόν η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το Spiegel, εκτιμώντας με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου δύο δισ. ευρώ.
Μέχρι τώρα οι χώρες της Ε.Ε. που λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων πληρώνουν ένα μέρος των εξόδων για το έργο αυτό με δικούς τους πόρους. Για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2007-2013 η Αθήνα έχει λάβει το 90% των πόρων, όμως φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μόνη της το υπόλοιπο 10%. Αν δεν καταφέρει να το κάνει ως το τέλος του χρόνου θα χάσει τα χρήματα που έχει λάβει. Προκειμένου να μην συμβεί αυτό η Ε.Ε. θέλει να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες, εξηγεί το περιοδικό.
Για ακόμα μια φορά οι εταίροι μας δείχνουν το...σκληρό πρόσωπο τους, επιχειρώντας να περιορίσουν το σοκ που θα επιφέρει το τρίτο Μνημόνιο στην πραγματική οικονομία. Που είναι ο Γιάνης ο Βαρουφάκης να τους πει ένα περήφανο «δεν θέλουμε τα λεφτά σας»;