Μια αισιόδοξη ανάγνωση του υψηλού ποσοστού που έλαβε η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του Ιανουαρίου

5.10.15


Η Χρυσή Αυγή δεν δείχνει ικανή να κεφαλαιοποιήσει ούτε το μνημόνιο, ούτε την προσφυγική κρίση. Κρατά μεν τις δυνάμεις της, αλλά δεν φαίνεται πως μπορεί να κάνει το άλμα που περίμενε με τόσο ούριο άνεμο στα μαύρα πανιά της.

Οι φωνασκίες της για τον «προδοτικό» ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάνε στη μνημονιακή ανηφόρα. Η απεύθυνσή της στο ακραίο συντηρητικό ακροατήριο την κάνει να τρέμει το ενδεχόμενο της καταστροφής που θα επιφέρει στη χώρα η έξοδος από το ευρώ. Εκεί τα «παλληκάρια» μαζεύονται: πάντα η ακροδεξιά θέλει την πειθαρχία, την τάξη και φοβάται τις ανοιχτές θάλασσες. Δεν αντέχει μεγάλες φουρτούνες και δηλώνει την προτίμησή της στο ευρώ, παρά την ρητορική εναντίον της εθνικής κηδεμονίας. Στα καλοκαιρινά μας ζόρια, η Χ.Α. έδωσε ταπεινά τα ανεξίτηλα διαπιστευτήρια του καθεστωτισμού της. Ο αρχηγός τον Ιούλιο ανεπιφύλακτα δήλωνε πως «η Ελλάδα δεν έχει επιλογή… μόνο ευρώ και με σκληρούς όρους».

Επομένως, το σχήμα που άκριτα αναπαρήγαγαν και μερικοί αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης πως τάχα «αν αποτύχουμε, μετά από μας έρχεται η Χρυσή Αυγή» αποδεικνύεται κούφιο, ψευδοεκβιαστικό και απερίσκεπτο. Ένα πράγμα είναι να λες πως η ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης εξ ορισμού βοηθά την Άκρα Δεξιά και άλλο να λες ότι «προσέξτε, μετά από μας έρχονται αυτοί». Όπως ένα πράγμα είναι να λες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί το προσφυγικό κι άλλο ότι «θα γεμίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές»…

Μια διαφορετική ανάγνωστη του ποσοστού της Χρυσής Αυγής από τον Δημήτρη Χριστόπουλο στα Ενθέματα της Αυγής.