Όσο δεν περιορίζονται οι τζαμπατζήδες, κάθε αύξηση στην τιμή των εισιτήριων θα είναι εξωφρενικά άδικη

12.10.15


Νέα αύξηση της τιμής στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ Fm.

Συγκεκριμένα είπε:
Αυτό που προγραμματίζουμε είναι, επειδή θα αυξηθεί έτσι ή αλλιώς κατά 10% το εισιτήριο, επειδή ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%, να μπορέσουμε να κρατήσουμε χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές και τις μετακινήσεις τους με τα Μέσα Μεταφοράς και να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το απλό εισιτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι.
Από τις πολλές αυξήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ίσως αυτή, λόγω της γενικής αύξησης του ΦΠΑ να σχετικά δικαιολογημένη. Δεν πρόκειται όμως να λύσει απολύτως κανένα πρόβλημα, μονάχα να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των κορόιδων.

Ο αριθμός εκείνων που χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο είναι τεράστιος, τόσο που προσωπικά αμφιβάλω αν μπορούν έστω και να τον προσεγγίσουν οι διάφορες εκτιμήσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται.

Έχει τύχει να χρησιμοποιήσω τις αστικές συγκοινωνίες πάρα πολλών χωρών και ίσως μόνο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής να έχω συναντήσει τόσο μεγάλη έλλειψη υποδομών στον έλεγχο των εισιτηρίων. Ακούμε εδώ και χρόνια για μπάρες στους σταθμούς του μετρό και μπάρες δεν βλέπουμε. Ακούμε για εντατικοποίηση των ελέγχων και οι τζαμπατζήδες κάνουν ακόμα πάρτι.

Ακόμα δεν εμπεδώσαμε ότι τα έσοδα δεν αυξάνονται αν πληρώνουν οι ίδιοι και ίδιοι;