Προς Νίκο Φίλη: Όταν το 2013 ο Τσίπρας χαρακτήριζε «γενοκτονία» το Μνημόνιο, εννοούσε εθνοκάθαρση;

3.11.15


Ομολογώ ότι μέχρι χθες το βράδυ δεν γνώριζα ότι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατέχει την απόλυτη ιστορική αλήθεια και ερμηνεύει γνήσια και αυθεντικά τις ιστορικές έννοιες της γενονοκτονίας και της εθνοκάθαρσης.

Μιας και όμως ο συγκεκριμένος σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος φέρει τέτοιες ικανότητες και τον ενοχλούν οι ιστορικές υπερβολές, θα ήθελα να τον ρωτήσω την άποψη του για τα εξής περιστατικά:

Μιλώντας σε συνταξιούχους τον Μάιο του 2013, ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, είπε:
Μιλώντας για τη ζημιά που επέφερε στα ταμεία το PSI, ο Aλ. Τσίπρας σημείωσε: "Βαυκαλίζονται ότι με το PSI έσωσαν τη χώρα, την ώρα που και το χρέος της μεγάλωσαν, και λήστεψαν το 53% των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης. Σε μία νύχτα λήστεψαν 13 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία". Επιπλέον, υπενθυμίζοντας πως το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξεκίνησε με τα Μνημόνια, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "η λεηλασία των ταμείων είναι διαχρονική. Μπορεί από το 2009 σε δέκα πράξεις να συντελέστηκε οικονομική γενοκτονία και διάλυση των ταμείων, το κακό όμως ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Και στόχο είχε τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από δημόσιο - αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό - κεφαλαιοποιητικό".
Μετέπειτα, στις 31 Αυγούστου του 2013 μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
(...)Ας γνωρίζουν καλά όσοι μεθόδευσαν και όσοι πέτυχαν να νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο για τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους, ότι  με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση…Ασυλία τέλος. Θα δώσουν λόγο για την οικονομική γενοκτονία αυτού του τόπου. Θα λογοδοτήσουν στην Ελληνική δικαιοσύνη και στους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αυγής, σε 75σελιδη αναφορά που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Δεκέμβριο του 2013 στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφέρονταν τα εξής:
"Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση των δαπανών Υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ. [...] Η Ελλάδα βιώνει μια γενοκτονία σε περίοδο ειρήνης. Τα Μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την υγεία!". 
Το ερώτημα προς τον κ. Φίλη είναι διπλό: α) Ο κ. Τσίπρας εννοούσε γενοκτονία ή εθνοκάθαρση; β) Το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί γενοκτονία ή εθνοκάθαρση;