Θάνος Βερέμης: Φταίει και η Δύση για τους τζιχαντιστές αλλά πρέπει να πάψουμε να αυτομαστιγωνόμαστε

23.11.15


Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Χαρά Καλημέρη και στην Ημερησία παραχώρησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες ενέργειες των τζιχαντιστών.

Παραθέτω ένα απόσπασμα, εδώ όλη η σύνεντευξη:

-Ποιες είναι οι ευθύνες της Δύσης για την εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους;

Βεβαίως, η Δύση έχει ένα μερτικό από την ευθύνη, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι μόνον δυτικό φαινόμενο οι ισλαμιστές. Προς Θεού. Πρέπει να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε διαρκώς. Οι ισλαμιστές είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τακτικότατα. Κάθε πενήντα, εκατό χρόνια γίνεται μια επιστροφή στις ρίζες του Ισλάμ και μια αναθεώρηση του πού βρίσκονται σήμερα έναντι του πού θα έπρεπε να είναι. Το μεγάλο πρόβλημα με τις χώρες του Ισλάμ είναι ότι ορισμένες, όπως η Συρία, το Ιράκ και η Αίγυπτος, υπήρξαν κάποτε κέντρα ακμάζοντος ισλαμισμού, επιστημών, τεχνών και είναι δύσκολο σήμερα να είναι αυτό που έλεγε ο Μαρξ, τα περιτρίμματα της ιστορίας.

Λοιπόν, αυτό δεν μπορούν να το ξεπεράσουν και γι΄ αυτό και στις χώρες αυτές είναι σε έξαρση το μένος κατά όσων θεωρούν ότι τους έβλαψαν είτε αυτοί είναι η Δύση είτε είναι οι δικοί τους άνθρωποι ή οι βασιλιάδες τους, τους οποίους μισούν γενικώς, δεν θέλουν βασιλείες, θέλουν καθεστώτα, ας πούμε, θρησκευτικολαϊκά συνήθως. Δεν πρέπει εμείς να υποστούμε το κόστος αυτής της ταπεινώσεως που υφίστανται. Νομίζω, ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε και, γιατί όχι, να πολεμήσουμε κιόλας.