Παπαχελάς: Μπορεί να φτάσουμε στη δραχμή έστω κι αν -στα λόγια- δεν το θέλει κανείς

20.4.16


Μια σημαντική διάσταση των πιθανών εξελίξεων επιχειρεί σήμερα να αναδείξει μέσω της στήλης του στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς.

Μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:

Προσωπικά αμφιβάλλω για το αν υπάρχει κάπου κρυμμένο ένα σχέδιο Χ ή Ψ για να πάμε στη δραχμή. Πολλοί Ελληνες πρωθυπουργοί το σκέφθηκαν στην εποχή των μνημονίων, σε στιγμές απελπισίας. Οταν όμως το έβαλαν κάτω, διαπίστωσαν ότι ρισκάρουν μια εθνική καταστροφή.

Μπορεί πάντως να φτάσουμε στη δραχμή, έστω κι αν –στα λόγια– δεν το θέλει κανείς. Θα χρειαστεί η αγαστή συνέργεια των «σκληρών», μέσα και έξω από την Ελλάδα. Οι εγχώριοι σκληροί θα πιέζουν σε εξωευρωπαϊκές συμπεριφορές όσο θα αυξάνεται πολιτικά η πίεση από τη διαπραγμάτευση. Τη στραβοτιμονιά, άλλωστε, την έχουν εύκολη. Οι σκληροί των δανειστών θα συνεχίσουν να διαβεβαιώνουν ότι δεν διανοούνται το Grexit, αλλά θα τρίβουν τα χέρια τους θεωρώντας ότι τα λάθη του κ. Τσίπρα θα οδηγήσουν σε μια κατάσταση κατά την οποία η Ελλάδα θα ζητήσει το time out. Η Ιστορία είναι γεμάτη από ατυχήματα που δεν οφείλονταν σε κάποια κρυφά σχέδια, αλλά σε πολλαπλά λάθη, ανθρώπινες αδυναμίες και εμμονές. Ας ελπίσουμε ότι θα το αποφύγουμε.