Υπόθεση Φαμπρ: Να παραιτηθεί και ο Μπαλτάς

2.4.16


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έχει αποδείξει πολλάκις ότι διαθέτει το χάρισμα να δημιουργεί προβλήματα για τον εαυτό της από το πουθενά και αυτό ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Γιαν Φαμπρ, του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών που σήμερα παραιτήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς αποφάσισε να ξηλώσει τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διεθυντή, στο όνομα του «ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Κατά τη σύνηθη τακτική της, η μηχανή της κυβερνητικής προπαγάνδας επιστράτευσε διάφορες γενικόλογες καταγγελίες περί διαφθοράς, οι οποίες δεν χρειάστηκε να αποδειχθούν ώστε να αποχωρήσει κακήν-κακώς ο Γιώργος Λούκος, ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής που αποδεδειγμένα αναβάθμισε το Φεστιβάλ Αθηνών.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Μπαλτάς αναζήτησε κάποιο μεγάλο όνομα για τη θέση καταλήγωντας στο Βέλγο Γιαν Φαμπρ, έναν αληθινά σπουδαίο καλλιτέχνη με διεθνή αναγνώριση. Θεωρητικά, η απόφαση του κ. Μπαλτά ήταν ορθή. Προσωπικά μάλιστα, είμαι γενικά θετικός στην περισταστιακή απασχόληση ξένων «ειδικών» σε διάφορα ελληνικά project καθώς μόνο καλό μπορεί να κανει η αλληλεπίδραση με την τεχνογνωσία και την εμπειρία άλλων χωρών.

Όταν όμως έφτασε η ώρα να ανακοινώσει ο κ. Φαμπρ, τα σχέδια του για το μέλλον του Φεστιβάλ, κατέρρευσαν όλες οι σχετικές καλοπροαίρετες σκέψεις. Ο Βέλγος δημιουργός παρουσίασε ένα πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων που απέκλειε για καιρό τους Έλληνες δημιουργούς, αντικαθιστώντας τους κυρίως με ομοεθνείς του, δίνοντας βάση κυρίως σε όσα έχει μέχρι σήμερα επιχειρήσει στην καλλιτεχνική του διαδρομή του. Δικαίωμα του, φαντάζομαι είχε θέσει σχετικούς όρους όταν ανέλαβε τη δουλειά.

Αυτοί που τον επέλεξαν όμως για τη δουλειά, ήξεραν τι ακριβώς κάνουν; Δεν ανήκω σε εκείνους που θεωρούν ότι η «ελληνικότητα» του Φεστιβάλ φέρει κάποιου τύπου αυταξία αλλά από την άλλη αναγνωρίζω ότι είναι πολιτικά και ηθικά βαρύ να αποκλείεις τους Έλληνες δημιουργούς από τη συρρικνούμενη κρατική πίτα του Πολιτισμού. Ακόμα κι αν θέλεις όμως να το κάνεις, θα πρέπεις ως πολιτική ηγεσία να το εξηγήσεις και να πείσεις ότι το έχεις αποφασίσει στα σοβαρά, όχι μόνο για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα για την αποπομπή Λούκου.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο Γιαν Φαμπρ αλλά ο Αριστείδης Μπαλτάς. Δεν μπορείς να φέρνεις τον Φαμπρ και μετά να του ζητάς πολιτικάντικα να βάλει νερό στο κρασί του για να μην δυσαρεστηθεί η εκλογική σου πελατεία στον καλλιτεχνικό χώρο. Μην τον φέρνεις καθόλου. Είναι σαν να φέρεις τον Μέσι και να του ζητήσεις να παίζει και άμυνα, γιατί το κοινό δεν έχει συνηθίσει στο επιθετικό ποδόσφαιρο.

Κατά συνέπεια, η δήλωση παραίτησης του κ. Φαμπρ είναι απολύτως ορθή:


Η δήλωση της παραίτησης του Φαμπρ, στο lavenir.netΌταν αποφασίσει το Υπουργείο ας μας τη στείλει :-(«Αποδέχθηκα την ε...
Posted by Argyro Bozoni on Saturday, April 2, 2016

Κρίνοντας πάντως κι από το πέρασμα του κ. Μπαλτά από το υπουργείο Παιδείας, αναρωτιέμαι τι άλλο πρέπει να συμβει για να κατανοήσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι κυρίως περιστοιχίζεται από ανθρώπους που δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε περίπτερο -παρόλο που κάποτε τα πήγαιναν καλά στον κόσμο των ιδεών.