Κομισιόν: Νέα έκτακτη βοήθεια ύψους 115 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό στην Ελλάδα

12.9.16


Νέα βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα, ανακοίνωσε ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Με το νέο αυτό ποσό, η συνολική χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης ανέρχεται σε 198 εκατομμύρια ευρώ - το πρώτο πακέτο που ήδη χορηγήθηκε ήταν 83 εκατομμύρια ευρώ -, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει βοήθεια πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων της μετανάστευσης», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στην 81η ΔΕΘ ο κ. Στυλιανίδης, ανακοινώνοντας τη νέα χρηματοδότηση από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερις προτεραιότητες, τη βελτίωση των υφιστάμενων καταλυμάτων και την κατασκευή νέων στους καταυλισμούς πριν από τον χειμώνα, την παροχή απευθείας βοήθειας στους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων χορήγησης καρτών σίτισης, την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και την παροχή βοήθειας σε ασυνόδευτους ανήλικους. «Ειδικά για τα παιδιά που αναγκάστηκαν, λόγω του πολέμου, να αφήσουν το σχολείο, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συνεχιστεί γιατί η χαμένη γενιά δημιουργεί εξτρεμισμό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι «η φύση της προσφυγικής κρίσης είναι παγκόσμια και αλληλένδετη, χρειάζεται παγκόσμια απάντηση και δεν μπορεί να την επωμισθεί μόνη της η Ευρώπη».

Αναλυτικά στην Ημερησία.

Είναι στο χέρι της Ελλάδας να αξιοποιήσει με σοβαρότητα τα χρήματα αυτά, τόσο υπέρ των προσφύγων όσο και υπέρ της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους της χώρας.