Παπαχελάς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχοινοβατεί, θα έπρεπε ήδη να έχει «σπάσει αυγά» εντός Ν.Δ

21.11.16


Παρακολουθώντας πλέον εδώ και αρκετά χρόνια τις κυριακάτικες παρεμβάσεις του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή, χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν τουλάχιστον δημοσιογράφοι για τους οποίους τα παθήματα της κρίσης έγιναν μαθήματα.

Αρνούμενος να καβαλήσει το κύμα του ενθουσιασμού και να ταυτιστεί με εκείνους που πάλι αναζητούν σωτήρες και θαυματοποιούς, ο γνωστός δημοσιογράφος διαπιστώνει ότι προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να αναμορφώσει το κόμμα του.

Παραθέτω ένα απόσπασμα από το εξαιρετικό editorial του:
(...)Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ., λοιπόν, θα κερδίσουν τις εκλογές. Δικαιούμαστε όμως να θέσουμε το εύλογο ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει και με ποια ατζέντα». Η Ν.Δ. είναι ένα... κουρασμένο κόμμα. Του λείπει ο καθαρός ιδεολογικός προσανατολισμός και η κρίσιμη μάζα ανθρώπων της πραγματικής αγοράς. Το κόμμα βασιζόταν πολλά χρόνια σε μια πολυπληθή ομάδα στελεχών που είχε ως κίνητρο την εξουσία, θέσεις και τον έλεγχο του Δημοσίου. Η πιο πρόσφορη στιγμή για να απαθανατίσει την εν λόγω ομάδα κάποιος είναι η ετήσια σύναξή της για την ομιλία του εκάστοτε αρχηγού της Ν.Δ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε αυτούς τους ανθρώπους μαζί του όταν εξελέγη ο ίδιος στην ηγεσία της. Έπεισε πολίτες που δεν είχαν καμία σχέση με το κόμμα να στηθούν ώρες στην ουρά για να τον ψηφίσουν. Επέδειξε σθένος και θάρρος και τον επιβράβευσε γι’ αυτό ένα τμήμα των νοικοκυραίων και αστών που ήθελαν αλλαγή σελίδας και έναν νέο άνθρωπο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Από τότε, ο αρχηγός της Ν.Δ. σχοινοβατεί. Είναι προφανές ότι ισορροπεί συνεχώς ανάμεσα στις εσωκομματικές ισορροπίες και στην ειλικρινή, και ίσως βίαιη, ανανέωση. Ακούμε για νέα στελέχη και πρόσωπα που δεν προέρχονται μόνον από τον κομματικό κορμό. Βλέπουμε όμως, προς το παρόν, την ανακατανομή μιας ελαφρώς ή και πολύ «μεταχειρισμένης τράπουλας». Με δύο, άντε τρεις εξαιρέσεις, δεν είναι, π.χ., σαφές πόσο διαφορετική θα ήταν η σκιώδης κυβέρνηση αν είχε κερδίσει κάποιος άλλος την ηγεσία της Ν.Δ.
(...)Θα χρειασθεί να «σπάσει πολλά αυγά» όντας στην κυβέρνηση. Θα έπρεπε να το έχει ήδη κάνει στο κόμμα. Γιατί αν πάει με αυτή τη σημαδεμένη «τράπουλα» στις εκλογές και μετά στην εξουσία, θα του τελειώσουν πολύ γρήγορα τα «χαρτιά»...