Ίμια: Να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας, να μην ξεχάσουμε ότι ανήκουμε στη Δύση

29.1.17


Η σημερινή παρουσία του ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων ορθώς προβληματίζει την Αθήνα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που εδώ και καιρό κυβερνητικοί και διπλωματικοί κύκλοι...αναμένουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιθανότατα ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που προσωπικά μοιάζει να αδυνατεί τόσο πολύ να αντιληφθεί το παιχνίδι των διεθνών σχέσεων, εύχομαι και ελπίζω να καταφέρει τουλάχιστον να χαλιναγωγήσει τις αποδεδειγμένα επικίνδυνες εκδηλώσεις του ιδιαίτερου ψυχισμού του Πάνου Καμμένου και της αθεράπευτης μεγαλομανίας του Νίκου Κοτζιά.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χαθεί σε ανατολίτικα καλντερίμια, το πολιτικό σύστημα δεν θα πρέπει να υποκύψει στον πειρασμό του αναμετρηθεί "ερντογανικά" με τον Ερντογάν. Δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος να συνδέσουμε θέματα που μεταξύ τους θεσμικά δεν πρέπει να συνδέονται. Δεν πρέπει μια δυτική χώρα να παρασυρθεί να παίξει μπάλα στο γήπεδο μιας ανατολικής.

Άλλο η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας στα Ίμια, άλλο το προσφυγικό, άλλο η απόφαση της Δικαιοσύνης για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει μια θεσμικά και διπλωματικά άψογη στάση ώστε να αποκαλυφθεί η τουρκική προκλητικότητα, όχι να σηκώσει άγαρμπα το γάντι και να νομιμοποιήσει την προσέγγιση-πακέτο της άλλης πλευράς.

Εξάλλου, αν όλο αυτό αποδειχθεί ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια ανάτασης του ηθικού των αποδιοργανωμένων τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η Ελλάδα οφείλει να μην...βοηθήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας να βιώσει έναν επικοινωνιακό θρίαμβο πριν το μάλλον επικείμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και εθνική αυτοπεποίθηση στον δυτικό χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής μας.