Ψηφίστε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και μετά ζητήστε συγγνώμη από τα διεμφυλικά άτομα

9.10.17


Εδώ και περίπου δυο εβδομάδες, το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων και των δημοσιογράφων είναι το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, με τα διεμφυλικά άτομα να έχουν βρει από το πουθενά στο επίκεντρο μιας ιλαροτραγικής πολιτικής σύγκρουσης.

Δεν ξέρω τι φαντασιώνεται ο καθένας αλλά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κυρίως περιέχει αυτονόητες ρυθμίσεις, οι οποίες απλοποιούν τη διαδικασία αλλαγής φύλου εναρμονίζοντας την εγχώρια νομοθεσία με κοινοτικές οδηγίες. Επειδή έχουν ακουστεί ένα σωρό ανοησίες, παραθέτω ένα κρίσιμο απόσπασμα από πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕλΕΔΑ επισημαίνει ότι η προσπάθεια για τη βέλτιστη αντιμετώπιση ενός υπαρκτού προβλήματος μερίδας συμπολιτών μας, των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν ταυτίζεται με το ληξιαρχικώς καταχωρισμένο φύλο τους, δεν πρέπει να συγχέεται στον δημόσιο διάλογο με ζητήματα που ούτε ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο αυτό ούτε καν σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου, όπως είναι ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού. Η απλή προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων με δηλώσεις που αφορούν από τη στρατιωτική θητεία και το άβατο του Αγίου Όρους, έως τις αθλητικές δραστηριότητες και την ανατροπή του οικογενειακού δικαίου, πέρα από το ότι δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα, δείχνουν να αγνοούν το γεγονός ότι ληξιαρχικές μεταβολές καταχωρισμένου φύλου γίνονται ήδη στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, με δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα από τα προβλήματα που επισείονται ως απειλές για την κοινωνική συνοχή.
Πάμε τώρα στην πολιτική διάσταση του ζητήματος. Το νομοσχέδιο θα είχε ήδη ψηφιστεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά δεν είχαν τη φαεινή ιδέα να στήσουν παγίδα στον Πάνο Καμμένο, μια παγίδα στην οποία τελικά έπεσαν οι ίδιοι.

Πόσο φτηνό είναι να θέτεις τα δικαιώματα του ανθρώπου σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο πρόσκαιρο όφελος; Πόσο αδίστακτος πρέπει να είσαι για να βλέπεις στα διεμφυλικά άτομα κομπάρσους στο πολιτικό σου σχέδιο κι όχι άτομα που πρέπει επιτέλους να απολαύσουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας;

Και η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι άξιας συγχαρητηρίων. Είναι ξεκάθαρο ότι σηκώνουν τόσο ψηλά το θέμα, ειδικά με τις ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ αντιδράσεις της Εκκλησίας, διότι επιθυμούν να τονώσουν το αριστερό και προοδευτικό προφίλ τους, το οποίο και έχει καταστραφεί από τις δεξιότατες επιλογές τους στην Οικονομία.

Παράλληλα, ενώ πράγματι η στάση της Ν.Δ και της ΔΗΣΥ είναι απαράδεκτη, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν και στο ΣΥΡΙΖΑ τι είδους κοινωνικές συμμαχίες θέλουν να χτίσουν. Δεν γίνεται να σε στηρίζουν στο σύμφωνο συμβίωσης, στο τζαμί και σε πλήθος παρόμοιων διατάξεων και παράλληλα να τους βρίζεις όλη μέρα. Θα έρθει η μέρα που θα το πληρώσεις.

Όπως και να έχει, τα διεμφυλικά άτομα είναι εκείνα που πληρώνουν το τίμημα του μικροπολιτικού ξεκατινιάσματος. Τα διεμφυλικά άτομα είναι εκείνα που βλέπουν τις ζωές τους και τις επιλογές τους στα πρωτοσέλιδα ενώ απλώς διεκδικούν το αυτονόητο.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: ναι, δεν υπάρχουν σοβαρά και λιγότερο σοβαρά ζητήματα όταν έχει να κάνει με τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όμως δεν είναι δυνατόν δυο εβδομάδες τώρα να είναι πρώτο θέμα συζήτησης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μόνο κακό μπορεί να κάνει στα διεμφυλικά άτομα αυτή η υπερπροβολή, μόνο συντηρητικά αντανακλαστικά μπορεί να ενεργοποιήσει.

Το νομοσχέδιο έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί. Κι ας είχαν λάβει λιγότερα «προοδευτικά» παράσημα ορισμένοι.