Μυστικά κονδύλια και φανεροί κοτζαμπάσηδες

19.10.18



Όταν χθες υποστηρίζαμε ότι η υποκριτική δημόσια συζήτηση περί μυστικών κονδυλίων βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία μας, και μάλιστα υπέρ των εχθρών της, κάπως ελπίζαμε ότι οι διάφοροι εμπλεκόμενοι θα σταθούν στο τέλος στο ύψος των περιστάσεων.

Για ακόμα μια φορά όμως πέσαμε έξω, καθώς ξανά υποτιμήσαμε το πόσο αδιάφορο είναι για τα πολιτικά κόμματα το εθνικό συμφέρον. Χθες το βράδυ, διέρρευσαν αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο σχετικού σφραγισμένου εγγράφου περί μυστικών κονδυλίων που έφερε στη Βουλή επιτετραμμένος υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η διαρροή τέτοιων πληροφοριών αποδεικνύει με έναν αληθινά σοκαριστικό τρόπο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό διάλυση, στα όρια του failed state. Όταν ο ανταγωνισμός των πολιτικών δυνάμεων καθιστά θεμιτή την αποκάλυψη εθνικών μυστικών, τότε μόνο περισσότερα δεινά μπορεί να αναμένει κανείς για τον τόπο.

Σε μια κανονική χώρα, θα είχε ήδη αυτονόητα παρέμβει η Δικαιοσύνη και θα είχαν ξηλωθεί ολόκληρες υπηρεσίες της Βουλής και του υπουργείου Εξωτερικών. Στην Ελλάδα μας όμως, που όλα επιτρέπονται και όλα είναι συζητήσιμα, έχουν την...πολυτέλεια να ξύνουμε τον πάτο χωρίς κανείς να νιώθει την ανάγκη να κάνει κάτι για να αποτρέψει την παρακμή.

Φαίνεται ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να παρακολουθούμε πόσο πολύ θα βλάψει τη χώρα αυτή η νέα εμφύλια παρτίδα μεταξύ των διαφόρων κοτζαμπάσηδων. Τι κρίμα.