Το κοινωνικό μέρισμα και η μεγάλη αντίφαση Τσίπρα με το «θα τα σπαταλήσεις» στην πυρόπληκτη γυναίκα

30.11.18


Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει από χθες ένα video από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι, όπου ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει σε μια πυρόπληκτη γυναίκα ότι θα είχε ήδη σπαταλήσει το βοήθημα των 2.000 ευρώ.

Αναμφίβολα, ο κυνικός τρόπος με τον οποίο απευθύνεται, στον ενικό, στη συγκεκριμένη γυναίκα είναι κάπως σοκαριστικός και σίγουρα δεν είναι ιδιαίτερα υπερασπίσιμος. Επί της ουσίας όμως, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να μην είχε άδικο.

Πράγματι, σε κάθε διανομή εφάπαξ βοηθήματος ελοχεύει ο κίνδυνος της σπατάλης. Για την ακρίβεια, είναι αρκετά πιο πιθανό τα λεφτά να πιάσουν καλύτερα τόπο αν επενδυθούν σε υποδομές που θα μείνουν παρά σε μετρητά που αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστούν. Αυτό περίπου προσπαθεί να πει και ο πρωθυπουργός στο επίμαχο video, ότι δηλαδή είναι καλύτερα να αξιοποιηθούν τα χρήματα της βοήθειας στους πυρόπληκτους σε ένα νοσοκομείο παρά σε επιδόματα.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, η κυβερνώσα Αριστερά προτιμά τα επιδόματα από τις επενδύσεις σε υποδομές. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή που μοιράζει κάθε χρόνο εφάπαξ επιδόματα ως «κοινωνικό μέρισμα», χωρίς να δείχνει να νοιάζεται αν τα χρήματα αυτά θα σπαταληθούν από τους δικαιούχους! Γι' αυτό τελικά και ο...ορθολογισμός Τσίπρα στο Μάτι δεν είναι υπερασπίσιμος, ως απόλυτα κυνικός και περιπτωσιολογικός.

Μακάρι να ωριμάσει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και να συνειδητοποιήσει ότι οι σύγχρονες αριστερές πολιτικές δεν ασκούνται με εφάπαξ επιδόματα αλλά νομίζω ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα απέχει ακόμα πολύ από κάτι τέτοιο.