Από το «τέλος το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο» στο «η ανομία τελειώνει την επομένη των εκλογών»

10.12.18


Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος στην Τρίπολη.

«Εβλεπα τις εικόνες από τα καμένα Εξάρχεια και νόμιζα ότι έβλεπα εικόνες από τη Συρία. Κάποιοι αντιμετωπίζουν αυτήν την πραγματικότητα ως τη νέα κανονικότητα. Τους λέμε ξεκάθαρα αυτά τα φαινόμενα με τη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά. Να τα ξεχάσουν. Η ανομία και η παραβατικότητα τελειώνει την επόμενη μέρα των εκλογών», ανέφερε σχετικά με τα θέματα της ασφάλειας» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Καταλαβαίνω γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολιτικά στο θέμα της ασφάλειας, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για έναν τομέα που έχει αποτύχει ολοκληρωτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Από την άλλη όμως, φοβάμαι ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υπερτιμά τη δύναμη που θα έχει ως πρωθυπουργός. Τα καμένα Εξάρχεια δεν είναι μια «νέα κανονικότητα» της εποχής ΣΥΡΙΖΑ αλλά ένα διαχρονικό πρόβλημα για την Αθήνα. Η πολιτική βούληση είναι μεν αναγκαία αλλά το ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο. Δεν αρκεί απλά η αλλαγή κυβέρνησης.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι αρκεί η εφαρμογή των νόμων για την εξομάλυνση της κατάστασης στα Εξάρχεια, φοβάμαι ότι θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.