Να μην εξάγει η Ελλάδα την πολιτική κρίση της στο Αιγαίο

22.12.18


Ζούμε στους καιρούς που σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής τηλεθέασης υπάρχει κάθε μέρα ένα ρεπορτάζ για την «τουρκική προκλητικότητα», ανεξάρτητα από το αν πράγματι υπάρχει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην επικαιρότητα.

Αν δεν υπάρχει, τότε αρκεί να εντοπιστεί σε κάποια τουρκική εφημερίδα μια γενικόλογη δήλωση κρατικού αξιωματούχου που επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της χώρας του. Κάτι τέτοιο είναι αρκετό για να βγει ο τίτλος «νέα τουρκική πρόκληση» ώστε στη συνέχεια απόστρατοι, εμπειροτέχνες διεθνολόγοι αλλά και μητροπολίτες(!) να μας εκθέσουν τις σπουδαίες απόψεις τους, καταλήγοντας συνήθως σε μια τηλεοπτικά εξωραϊσμένη εκδοχή του «πας μη Έλλην βάρβαρος».

Συχνά, αυτή η διάσταση της εθνικής τύφλωσης μοιάζει να είναι λυτρωτική για όσους δεν αντέχουν να αντικρίσουν κατάματα την εγχώρια πραγματικότητα. Είναι πράγματι ευκολότερο να σταθείς σε μια ανοησία που θα εκστομίσει κάποιος εξτρεμιστής σύμβουλος του Ερντογάν παρά στο ότι το τιμόνι της ελληνικής Εθνικής Άμυνας κρατά ένας απαξιωμένος πολιτικός αρχηγός ενός ακροδεξιού σχήματος υπό εξαφάνιση. Πουλάει περισσότερο να υποστηρίξεις ότι όλα αυτά συμβαίνουν λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαρτίου στην Τουρκία παρά εν όψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 στην Ελλάδα. Είναι πιο εύπεπτο να παπαγαλίσεις για πολλοστή φορά το ξεπερασμένο κλισέ που θέλει την Τουρκία να εξάγει τις πολιτικές κρίσεις της στο Αιγαίο παρά να δεις ότι τα τελευταία χρόνια ήταν συχνά Έλληνες αξιωματούχοι αυτοί που υπερέβησαν τα εσκαμμένα.