«Οποιος θέλει να ανεβάσει ξανά το 2018 τα Δεκεμβριανά, μπορεί να το κάνει στο ψυχιατρείο»

23.12.18


Την ώρα λοιπόν που πρέπει να γίνουμε μια κανονική χώρα έπειτα από τόσα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα είναι πολύ διχασμένη. Τεράστια είναι η ευθύνη των κυβερνώντων. Εκαναν τον διχασμό εργαλείο. Φανάτισαν και συνεχίζουν να φανατίζουν χωρίς όρια.

Είναι βαθιά άρρωστο το φαινόμενο των συμπολιτών μας που βλέπουν τις εικόνες από τη βόμβα σε ένα κτίριο μέσου ενημέρωσης και γράφουν στο Facebook «καλά τους έκαναν». Αυτός είναι ο ορισμός του φασισμού, με την παραδοσιακή του μορφή. Εξίσου άρρωστο είναι το φαινόμενο όσων θέλουν αίμα γιατί θεωρούν προδοσία τις Πρέσπες.

Αυτή η Αριστερά που κυβερνά έκανε όμως και κάτι άλλο, μοιραίο. Με μεγάλο κόπο βάλαμε σε αυτό τον τόπο τους δαίμονες και τα φαντάσματα του Εμφυλίου εκεί όπου πρέπει, στη λήθη της ιστορικής μνήμης. Με άγαρμπο τρόπο τα ανέσυρε και τα έκανε και αυτά εργαλεία μικροπολιτικής. Ακούς συμπολίτες μας να μιλούν σαν να είμαστε στο 1944 και τρελαίνεσαι. Οποιος θέλει να «ξανα-ανεβάσει» το 2018 τα Δεκεμβριανά μπορεί να το κάνει στο ψυχιατρείο. Η Ιστορία έχει σημασία και δεν πρέπει να παραχαραχθεί. Είναι όμως Ιστορία, δεν είναι άλλοθι για φανατισμένους, παλαβούς ή εκείνους που ονειρεύονται ότι συνεχίζουν τον αγώνα του Αρη ή κάποιας άλλης μυθικής ιστορικής φιγούρας.

Ένα ακόμα εύστοχο editorial του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή της Κυριακής.