Δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η υπερσυντηρητική τουρκική ΜΚΟ «ΙΗΗ»;

4.1.19Το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου του 2018, η τουρκική ΜΚΟ «İHH İnsani Yardım Vakfı» δημοσίευσε φωτογραφικό υλικό στα social media από κάποια δράση της στην Αθήνα. Σύμφωνα με τη σχετική περιγραφή των φωτογραφιών, μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στην Αθήνα και μοίρασαν χειμωνιάτικα ρούχα και χρηματική βοήθεια(!) σε πρόσφυγες.

Παραδόξως, η ακριβής τοποθεσία της δράσης δεν αναφέρεται, αν και στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να διακρίνει αναρτημένο το σχετικό λάβαρο της οργάνωσης με την υποσημείωση «Δεκέμβριος 2018-Ελλάδα».

Η IHH δεν είναι μια οποιαδήποτε ΜΚΟ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη υπερσυντηρητική μουσουλμανική οργάνωση, η οποία πολλές φορές δρα ως το μακρύ χέρι του συστήματος Ερντογάν σε πλήθος μουσουλμανικών περιοχών του κόσμου. Πολλές από τις ανθρωπιστικές δράσεις της περιλαμβάνουν τη διανομή αντιτύπων του Κορανίου ανά τον κόσμο, ενώ η IHH πρωτοστατεί διαχρονικά στις κινητοποιήσεις υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως μουσουλμανικό τέμενος. Δικής της ιδιοκτησίας ήταν το 2010 το περίφημο πλοίο Mavi Marmara που επιχείρησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και δικά της μέλη ήταν εκείνα που απέρριψαν το αίτημα των ισραηλινών αρχών να ελέγξουν το πλοίο – χωρίς αυτό φυσικά να δικαιολογεί την υπέρμετρη αντίδραση των ισραηλινών κομάντο που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα προβληματική θεωρείται η δραστηριοποίηση της οργάνωσης στη Συρία. Για την ακρίβεια, μέχρι το 2014 οι τουρκικές αρχές διερευνούσαν τη διασύνδεσή της με παρακλάδια της Al Qaeda που πολεμούσαν ενάντια στο καθεστώς Άσαντ. Στη συνέχεια, όμως, η Τουρκία επέλεξε να ασχοληθεί πιο ενεργά με τη Βόρεια Συρία και η IHH φαίνεται ότι αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του επίσημου τουρκικού κράτους και ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων της περιοχής που μέχρι και σήμερα υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όταν το 2016 οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας βρίσκονταν σε οριακά σημείο, η Μόσχα κατάθεσε επίσημο υπόμνημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο περιέχονται καταγγελίες για μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και ιατρικού υλικού από την ΙΗΗ στη Συρία, με τη βοήθεια μάλιστα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT).

Περισσότερα στην Athens Voice.