Η δημοσκόπηση της Metron Analysis κυρίως δείχνει ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι φοβερά δύσκολη

3.2.19


Η σημερινή δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζεται από την εφημερίδα ως απόδειξη του πόσο κοντά βρίσκεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδυναμία. Η Παραπολιτική έχει διαφορετική άποψη.

Αν και χάνει 0,6% σε σχέση με τη μέτρηση του Νοεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία πράγματι συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 37,2%, το οποίο δείχνει ότι θα πρέπει να γίνουν τρελά πράγματα για να μην είναι το πρώτο κόμμα τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ποσοστό αυτό χαρίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη 160 έδρες, κοινώς όχι απλά αυτοδυναμία αλλά και μια φοβερά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Το σενάριο της εφημερίδας βασίζεται στο ενδεχόμενο να καταφέρουν να μπουν στη Βουλή μονάχα 5 κόμματα. Μπορεί όμως αυτό να θεωρηθεί το πιο πιθανό σενάριο με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης;

Η Παραπολιτική εκτιμά ότι η δημοσκόπηση αυτή κυρίως δείχνει ότι είναι φοβερά δύσκολο να είναι πεντακομματική η σύνθεση της επόμενης Βουλής. Το ακροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου αγγίζει το 2,8%, σε μια μέτρηση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αγγίζουν το 1,3%. Αν έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις των διάφορων ηγετίσκων της λούμπεν Ακροδεξιάς, είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει ένα μόρφωμα που θα περάσει σίγουρα το 3% και ενδεχομένως να βάλει πλώρη για μεγαλύτερο ποσοστό.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση αυτή δείχνει ότι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη βρίσκεται στο 2,7%, κοινώς παραμένει φοβερά ελκυστική για διάφορους «ορφανούς» πολιτευτές που θα δώσουν τη μάχη της...τυχαίας εκλογής τους στην επόμενη Βουλή. Με 2-3 καλές μεταγραφές από την Ακροδεξία, ίσως από στελέχη που θα περισσέψουν από τις συνεννοήσεις Καμμένου-Βελόπουλου-Μπαλτάκου, δεν αποκλείεται να καταφέρει και ο Λεβέντης να μπει στη Βουλή.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγιναν γνωστές οι πρώτες προσπάθειες των διαφόρων ακροδεξιών να τα βρουν μεταξύ τους, η Παραπολιτική είχε προειδοποιήσει ότι είναι απόλυτα επισφαλή τα σενάρια περί πεντακομματικής Βουλής. Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό της εξωκοινοβουλευτικής ψήφου, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αν μπουν 6 ή 7 κόμματα, η Νέα Δημοκρατία πολύ δύσκολα θα καταφέρει να εκλέξει 151 βουλευτές.

Προτείνω στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να επιχειρήσει να «χαλιναγωγήσει» τη διάθεση των αντικυβερνητικών ΜΜΕ να υπερβάλλουν για την πραγματική δυναμική της. Αν για μήνες όλοι μιλούν για άνετη αυτοδυναμία και τελικά αυτή δεν επιτευχθεί, ο πρώτος που θα χρειαστεί να...απολογηθεί γι' αυτό θα είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Περισσότερο μου μοιάζει με παγίδα παρά με αληθινή στήριξη...