Ένα βίντεο από τις φυλακές Κορυδαλλού ως διαφημιστικό σποτ για τη νέα Ελλάδα της παραίτησης

31.3.19


Είτε πριν την βραδινή έξοδο του Σαββάτου είτε κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ της Κυριακής, ρίχνω πάντα μια γρήγορη ματιά στα πρωτοσέλιδα όλων των κυριακάτικων εφημερίδων κατά την πατροπαράδοτη λογική του «να δούμε λίγο τι παίζει».

Ομολογώ ότι χθες το βράδυ δεν είδα σε κάποιο πρωτοσέλιδο κάτι φοβερά ενδιαφέρον. Σήμερα το πρωί όμως, το μάτι μου έπεσε πάνω σε μια είδηση με τίτλο «βίντεο – ντοκουμέντο δολοφονίας αλβανού ποινικού μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού» και υπότιτλο «Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής-Η καταδίωξη και το μαχαίρωμα εν απουσία φυλάκων, μέσα στον Κορυδαλλό».

Είδα το βίντεο και συνειδητοποίησα αμέσως τη σημασία του γεγονότος αλλά και την τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία της εφημερίδας. Φαντάστηκα ότι θα ήταν το πρώτο θέμα στο πρωτοσέλιδο του ΒΗΜΑτος και δεν θα το είχα προσέξει. Ξανάριξα ματιά. Να το πρωτοσέλιδο:

Ακόμα και η ίδια η εφημερίδα δεν αξιολογεί ως ιδιαίτερα μεγάλη είδηση την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Γιατί; Γιατί πολύ απλά κανείς δεν ασχολείται πια. Η κοινωνία έχει παραιτηθεί, έχει αποδεχθεί πλήρως την κατάντια της χώρας.

Δείτε το βίντεο. Είναι ένα βίντεο-εισαγωγή στη νέα Ελλάδα. Στην Ελλάδα της παραίτησης. Στην Ελλάδα που πρώτοι οι πολίτες χαμηλώνουν τον πήχη και δεν περιμένουν και τίποτα φοβερά από τους πολιτικούς. Οι πολιτικοί τους τάζουν δέκα και αυτοί τους λένε «και το 1 να κάνεις, είμαστε οκ».


Στις πιο γνωστές φυλακές της χώρας, κρατούμενοι σφάζονται μεταξύ τους, αν και γνωρίζουν ότι στον χώρο λειτουργούν και κάμερες και φυσικά υπάρχουν και φύλακες. Και μέχρι και το video του εγκλήματος τους διαρρέει. Ε και; Για γύρνα στο άλλο κανάλι να δούμε λίγο ποιος έφυγε από το MasterChef...