H ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, έκπληξη αποτελεί η προσωπική πανωλεθρία Τσίπρα

30.5.19


Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές ήταν απόλυτα αναμενόμενη. Αυτό που στην πραγματικότητα αποτελεί έκπληξη είναι ότι η ήττα αυτή ήρθε, και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά, παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας «το πήρε πάνω του».

Μιας και λίγο-πολύ όλοι αναλυτές συμφωνούν ότι «κόμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο Τσίπρας», είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι αυτή τη φορά η εκλογική πανωλεθρία φέρει την προσωπική υπογραφή του απερχόμενου πρωθυπουργού.  Αυτό δεν το περίμενε κανείς και γι'αυτό σήμερα κανείς δεν ξέρει ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα του κόμματος του.

Όλα δείχνουν ότι με την εξωφρενική παροχολογία των τελευταίων εβδομάδων, ο Αλέξης Τσίπρας δικαίωσε πλήρως εκείνους που τον περιγράφουν ως έναν πολιτικά αδίστακτο τύπο που μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες για λίγες ψήφους παραπάνω. Από τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος υπήρξε διακινητής fake news ως προς τη διαφορά των δυο μεγάλων κομμάτων, το πλήγμα στην αξιοπιστία του είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Εξάλλου, το εντυπωσιακά εγωπαθές και αλαζονικό διάγγελμα του τον βράδυ των εκλογών δείχνει ότι ο ίδιος αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος του προβλήματος και πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να του εμπιστευτεί μια εσωκομματική αποστολή τύπου «Αλέξη προχώρα, άλλαξε τα όλα». Η εικόνα ενός «αφελούς» ηγέτη που πότε παρασύρεται από τα μαγικά Βαρουφάκη και πότε από τις δημοσκοπήσεις Βερναρδάκη είναι μια εικόνα ατιμωτική για κάποιον που κυριάρχησε στην εγχώρια πολιτική σκηνή κατά την τελευταία δεκαετία.