Από μολύβδινη βολίδα πυροβόλου όπλου ο τραυματισμός

18.12.08


www.kathimerini.gr

Ανακοίνωση με διαπιστώσεις από την προκαταρκτική εξέταση της βολίδας, που αφαιρέθηκε από το χέρι του 16χρονου μαθητή, ο οποίος πυροβολήθηκε από άγνωστο δράστη τη νύχτα της Τετάρτης, στο Περιστέρι, εξέδωσε το απόγευμα η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για μια μολύβδινη βολίδα πυροδοτούμενου φυσιγγιού πυροβόλου όπλου, ύψους 18,15 mm, διαμετρήματος βάσεως 9mm και βάρους 10.180 γραμμαρίων. Από τις μετρήσεις, τη μορφολογία και τα εν γένει χαρακτηριστικά της βολίδας πιθανολογείται ότι προέρχεται από φυσίγγια διαμετρήματος (Cal) 38 SPECIAL (ή από φυσίγγια του συγγενούς διαμετρήματος MAGNUM, το λίγότερο πιθανό).

«Τέτοια φυσίγγια χρησιμοποιούνται ως εφόδια βολής κυρίως περιστρόφων ίδιου διαμετρήματος, αλλά και περιστρόφων διαμετρήματος (Cal) 357 MAGNUM», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, στην κυλινδρική της επιφάνεια φέρει 5 δεξιόστροφες ραβδώσεις-αυλακώσεις, που προέρχονται από το εσωτερικό της κάννης του όπλου πυροβολισμού της. Διαπιστώνεται επίσης ότι η βολίδα δεν φέρει εμφανείς μεγάλες παραμορφώσεις που να παραπέμπουν σε πρόσκρουση της ή σε εξοστρακισμό της σε σκληρή επιφάνεια, με μεγάλη κινητική ενέργεια. Σε σημείο της κυλινδρικής της επιφάνειας από την κορυφή ως τη βάση της, φέρει γραμμωτά ίχνη μορφής αποξέσεων, τα οποία θα αξιολογηθούν.

Η ανακοίνωση αναφέρει, επίσης, ότι λόγω των ιδιαίτερων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών της βολίδας, ερευνάται και το ενδεχόμενο να μην είναι εργοστασιακής κατασκευής.

Τέλος, «θα ακολουθήσουν πλήρεις και λεπτομερείς εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις, μετά το πέρας των οποίων θα συνταχθεί και η λεπτομερής Έκθεση Εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης».

Στο σημείο, όπου συνέβη το περιστατικό, μετέβη εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, ο οποίος παρίσταται κατά τις ανακριτικές πράξεις και εποπτεύει την αστυνομική προανάκριση, που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.