Κ.Καραμανλής : "Φταίνει όλοι οι άλλοι"

9.4.09

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είχε ως βασικό θέμα την εγκληματικότητα μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Καραμανλής προσπάθησε να ερμηνεύσει την έξαρση της εγκληματικότητας υποστηρίζοντας ότι :

Εδώ και μια δεκαετία το κοινό έγκλημα, χωρίς βεβαίως να υπερβαίνει τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εμφανίζει όντως αυξητική τάση. Τα αίτια είναι πολλά: η υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα, όπου καταγράφεται το 80% της εγκληματικότητας, η ραγδαία μεταβολή της κοινωνικής σύνθεσης λόγω της εισροής μεγάλου αριθμού μεταναστών, πολλοί από τους οποίους δεν εντάσσονται ομαλά στην κοινωνία, η γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία την καθιστά ενδιάμεσο προορισμό μη νόμιμων μεταναστών –αλλά βεβαίως και παράνομων προϊόντων- το διεθνές περιβάλλον που ευνοεί τη δημιουργία εγκληματικών ομάδων με δομή και δίκτυα συνεργασίας σε περισσότερες από μια χώρες.
Όλα αυτά λειτούργησαν και λειτουργούν ως βασική αιτία για την ανάπτυξη οργανωμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, παράνομης διακίνησης οικονομικών μεταναστών, εμπορία ναρκωτικών, εμπορία ανθρώπων. Δευτερογενώς επέδρασαν και μάλιστα πολύ σοβαρά στην ανάπτυξη πρόσθετων σοβαρών εγκλημάτων, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες.

Όπως βλέπετε για την έξαρση της εγκληματικότητας οφείλεται σε δεκάδες άλλους παράγοντες εκτός από την προφανή αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να επιβάλει την τάξη...

Ο Καραμανλής ορθώς τοποθετεί το πρόβλημα στο κάδρο μιας δεκαετίας αλλά δεν έχει καμία αξία η αναλογία που κάνει με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Λίγο αφορά τον μέσο Έλληνα η αυξομείωση της εγκληματικότητας στο Λουξεμβούργο και την Βαλένθια.

Είναι πραγματικά αστείο να ισχυρίζεται ένας πρωθυπουργός ότι η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται μονάχα σε εξωγενείς παράγοντες.

Συμφωνούμε με τον Καραμανλή ότι η υψηλή συγκέντρωση στα δυο αστικά κέντρα ενθαρρύνει τις εγκληματικές ενέργειες...

Δεν είδαμε όμως καμία ουσιαστική προσπάθεια αποκέντρωσης ή ενίσχυσης της περιφέρειας.

Συμφωνούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι του μεταναστευτικού ρεύματος για την Ευρώπη...

Πώς γίνεται όμως η Ρουμανική μαφία να ξέρει τον τρόπο να προωθήσει στην Ελλάδα δεκάδες λαθρομετανάστες και η Ελλάδα δεν ξέρει τον τρόπο να περιορίσει την δράση της ;

Δεν φταίει πουθενά η κυβέρνηση στα 5 χρόνια της δεκαετίας που περιγράφει ο Καραμανλής ;

Κοινοποιήστε το στο Facebook