Αφιέρωμα στον Κ.Γεωργάκη : Οι επώνυμες αντιδράσεις

1.11.09

Κώστα ,
Η ηρωική πράξη σου , η θυσία της ζωή σου , εσήμανε το προσκλητήριο στη νέα φάση του Αγώνα μας για μια Ανεξάρτητη Ελλάδα . Ταυτίσθηκες με τον ευγενικό και δύσκολο αγώνα της γενιάς σου , για Λευτεριά κι Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια . Έγινες ο συμβολικός της Ηγέτης.
Για μας , εχάραξες οριστικά , τον δρόμο του Χρέους προς την Πατρίδα και τον Λαό . Την ευγνωμοσύνη μας θα σου εκφράσουμε με την προσφορά μας στον Κοινό Αγώνα . Κι όταν ηχήσουν οι καμπάνες της Λευτεριάς , θα έρθεις μαζί μας στην Ελεύθερη Πατρίδα να σε σκεπάσει η Γη και ο Ουρανός της.

Καλήν Αντάμωση στην Ελεύθερη Ελλάδα !

Ανδρέας Παπανδρέου , 23 Σεπτεμβρίου 1970

Τιμάμε το υψηλό πνεύμα θυσίας του συναγωνιστή φοιτητή Κωνσταντίνου Γεωργάκη , συμβολή της Αντίστασης των φοιτητών στον αγώνα του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση από το καθεστώς της Δικτατορίας.
Η αγωνιστική παράδοση του Ελληνικού Φοιτητικού Κινήματος συνεχίζεται...Θα συνεχίσουμε τον Αγώνα ! Θα νικήσουμε !

Κ.Σ του Ρήγα Φεραίου , 19 Σεπτεμβρίου 170

Ο Κώστας Γεωργάκης μας παρέδωσε ένα μήνημα Ελευθερίας και πλήρους αυταπαρνήσεων . Και το υπέργραψε με τον θάνατο του

Αμαλία Φλέμινγκ

Στον αυτοπυρπολισμό του Γεωργάκη πρέπει κανείς να δει την πνιγμένη διαμαρτυρία χιλιάδων Ελλήνων , που έχοντας διαπιστώσει το πλήρες αδιέξοδο , δεξιά κι αριστερά , κάνουν "την καρδιά του τάκι και την σκέψη τους θράκα" όπως λέει κι ο ποιητής.
Για μας που πέθανε ο Μανδηλαράς ο Ελύς - Γιαλής - που υποφέρει μέσα στις φυλακές ο μαρτυρικός Παναγούλης και τόσοι άλλοι λαμπροί αγωνιστές , ο Γεωργάκης αποτελεί την πιο τραγική ίσως μαρτυρία της απάνθρωπης τούτης δικτατορίας που "με το γάντι" , "στα μουγγά" , "εκ του αφανούς" , "ψυχολογικά" , "πλάγια" , "δια του άλλου τρόπου" δολοφονεί ψυχές νεανικές , προσβάλλει σαν την τερρηδόνα τον πολφό του δοντιού , κάνει να πετούν χαβλιόδοντες εκεί που πρέπει να ήταν φρονιμήτες.
Ευλαβικά θρηνούμε την διετία που συμπληρώθηκε από τον αυτοπυρπολισμό της ψηχής του στη Γένοβα.
Κι ορκιζόμαστε πως δεν την ξεχνάμε...

Βασίλης Βασιλικός

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος έγραψε γι'αυτόν το ποίημα "Η Θέα του Κόσμου".

Κοινοποιήστε το στο Facebook