Στον "πατριωτισμό" των ΜΜΕ επαφίεται η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής

19.9.11

Στις 21 Ιουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα ευνοϊκό σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας, μιας χώρας που τότε βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το κεντρικό δελτίο του Alter υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρεοκοπεί κι ότι μάλιστα θα πληρωθούν και οι κάτοχοι των CDS. Το Mega υποστήριξε περίπου τα ίδια, χωρίς να αναφέρει ότι θα πληρωθούν τα CDS.

Σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα μιας σχετικής ανάρτησης της Παραπολιτικής εκείνη την ημέρα:

Έχουμε ζήσει κι έχουμε ζήσει παράδοξα σε αυτή τη χώρα αλλά νομίζω ότι αυτή τη φορά φλερτάρουμε με κάτι πραγματικά απίστευτο. Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ιστορία του κόσμου η οποία θα έχει χρεοκοπήσει στα δελτία των 8 και στα μάτια των τηλεθεατών τους, χωρίς όμως να έχει χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα!

Αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση δίνει μια άτσαλη αλλά...


...αναγκαία μάχη για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας την οποία τα ΜΜΕ παρουσίασαν τότε ως "κατάπτυστη". Σήμερα βέβαια, όλα τα ΜΜΕ κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή δεν φρόντισε να εφαρμόσει εγκαίρως τα όσα είχαν προσυμφωνηθεί για την εφαρμογή της συμφωνίας. Καλά κάνουν αλλά ας αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται ξανά απέναντι σε δυσάρεστες πραγματικότητες. Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους επαρκούν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη όταν και θα αποφασιστεί από την τρόικα η τύχη της 6ης δόσης. Αναμένεται ένα μικρό θρίλερ σχετικά με τη δυνατότητα του Δημοσίου να καταβάλει εγκαίρως μισθούς και συντάξεις. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια ολιγοήμερη καθυστέρηση των πληρωμών. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι τα ΜΜΕ δεν θα μεταδώσουν την είδηση ως "στάση πληρωμών";


Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος υπεύθυνος προς το τέλος της εβδομάδας για την κίνηση των καταθέσεων. Στοιχηματίζω ότι μετά το σαββατοκύριακο του τρόμου με τα περίφημα 15 μέτρα και τα δισεκατομμύρια των υπαλλήλων που απολύονται, οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν και πάλι από τις τράπεζες στα...στρώματα.

Σε μια χώρα που οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει να συζητούν με επιχειρήματα αλλά με κραυγές, φοβάμαι ότι η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα ΜΜΕ στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας είναι τεράστια. Αν ίσχυαν όλα όσα κατά καιρούς έχουν μεταδώσει, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει χρεοκοπήσει 450 φορές, να είχε επιστρέψει 300 φορές στη δραχμή και 200 φορές στο...φοίνικα ενώ θα είχαν απολυθεί περίπου 12 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι.