Παντελής Καψής: Φαντάζομαι ότι τα κόμματα έχουν γνώση του τι ακριβώς παίζεται

29.12.11

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στον Real Fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Παραθέτω μερικά αποσπάσματα τα οποία εξηγούνται καλύτερα με αυτό που έγραψα πριν εδώ:

- Έχουμε μπροστά μας τόσα σοβαρά ζητήματα. Ας ξεφύγουμε από το διαδικαστικό. Να δοθεί χρόνος να λύσει το μείζον, που έχει μπροστά της αυτή η κυβέρνηση. Αυτή είναι η ουσία. Όταν θα φθάσουμε στο Μάρτιο θα δούμε πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές. Να ξεφύγουμε από συζητήσεις που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τον πολίτη και δεν έχουν και καμία σημασία για τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Ας αφήσουμε τα διαδικαστικά. Τώρα, προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα ουσίας, να συμφωνήσουμε στα κρίσιμα ουσιαστικά προβλήματα. Δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση από...


...τρία κόμματα, να χειρίζεται τη δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα που θα ζητήσει η Ευρώπη και να διαφωνεί στα ουσιαστικά. Εκεί, θα πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα και με κοινές θέσεις και να βρούμε τον τρόπο λειτουργίας. Φαντάζομαι αλλά δεν μπορώ να το προβλέψω, ότι τα κόμματα έχουν γνώση του τι ακριβώς παίζεται, πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα ότι τις όποιες διαφωνίες πρέπει να μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε, συνθέτοντας τις κοινές θέσεις. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

- Το PSI είναι πολύ τεχνική διαδικασία. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχει προχωρήσει και τα βασικά του στοιχεία είναι λίγο-πολύ γνωστά. Νομίζω ότι σχετικά σύντομα θα υπάρξει συμφωνία. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα σ’ αυτή τη συμφωνία. Από εκεί και πέρα βέβαια είναι πόσοι θα συμμετάσχουν σε αυτήν, πράγμα που θα φανεί στο τέλος του επόμενου μήνα ή στις αρχές του Φλεβάρη. 
 
-Είναι προφανές ότι για να μας δώσουν 89 δισεκατομμύρια θα θελήσουν πολλές διασφαλίσεις. Δεν θα είναι καθόλου ευτυχής να τα πάρει μία κυβέρνηση και μετά να έλθει μία άλλη κυβέρνηση και να πει «τι είναι αυτά που συμφωνήσαμε, δεν τα δεχόμαστε». Άρα, προφανώς, θα υπάρξει πίεση από την Κοινότητα.

-Ενδεχομένως να υπάρξουν και μέτρα. Όμως, το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αυτά καθ’ αυτά τα μέτρα, αλλά η διάθεσή μας να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να ξεκολλήσει η οικονομία. Εάν ως χώρα, δείξουμε ότι θα τις προχωρήσουμε, τότε η πίεση για μέτρα θα είναι πολύ μικρότερη. Γιατί, για παράδειγμα, παίρνεις ένα μέτρο, ανεβάζεις έναν φορολογικό συντελεστή και βάζεις 100 ευρώ μέσα στον Προϋπολογισμό. Το κέρδος να πετύχεις ανάπτυξη επειδή πήρες τρία διαρθρωτικά μέτρα τον πρώτο χρόνο θα είναι πολύ μικρότερο, αλλά σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο.


-Πρέπει να γίνουν πολλά μέσα στον επόμενο μήνα. Εκεί θα κριθούμε. Αν δε μπορέσουμε να τα κάνουμε, τότε προφανώς θα έρθει η τρόικα και θα μας ζητήσει να πάρουμε πάρα πολλά μέτρα και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές, είναι σαφές. Και αυτά θα ανοίξουν μέσα στο επόμενο διάστημα, με μεγάλη ταχύτητα. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια.