Πρωτοφανές περιστατικό κρατικής λογοκρισίας- Τιμωρήθηκαν δημοσιογράφοι επειδή σχολίασαν τον Δένδια

29.10.12

Ξεκινάω να γράψω ότι σήμερα "γυρίσαμε 100 χρόνια πίσω" αλλά πριν 100 χρόνια δεν υπήρχε τηλεόραση κι επίσης δεν λάμβαναν χώρα τόσο χοντρά περιστατικά λογοκρισίας.

Ας ακολουθήσουμε όμως τη χρονική γραμμή των γεγονότων. Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής εκπομπής "Πρωινή Ενημέρωση" της..


...ΝΕΤ, οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη ενημερώθηκαν ότι παύουν μέχρι νεωτέρας να παρουσιάζουν την εκπομπή.

Σε μια ανάρτηση με τον σαφή τίτλο "Ψαλίδι", ο Κώστας Αρβανίτης θα γράψει στο blog του:

Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ από αύριο και μέχρι νεωτέρας οι παρουσιαστές της "Πρωινής Ενημέρωσης", Κώστας Αρβανίτης και Μαριλένα Κατσίμη "κόβονται" από την εκπομπή. Ο λόγος ήταν ο παρακάτω διάλογος μεταξύ των δύο παρουσιαστών:

Μ. Κατσίμη. …Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση.
Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;
Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.
Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;
Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;
Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;
Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω….
Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.
Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.

Η είδηση πέφτει σαν βόμβα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία καθώς μπορεί πάντα η εκάστοτε κυβέρνηση να διατηρούσε μια προνομιακή σχέση με τη Δημόσια Τηλεόραση αλλά δεν είχαν λάβει χώρα ξανά τέτοια ωμά περιστατικά λογοκρισίας.

Τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αρχίζουν να αντιδρούν και να ζητούν μαζικά την ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ έντονη είναι η αποδοκιμασία των πολιτών κατά της Διοίκησης της ΕΡΤ στα social media.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο Αιμίλιος Λιάτσος ο οποίος έλαβε τη σχετική απόφαση, εκδίδει μια προκλητική ανακοίνωση, με την οποία και παραδέχεται ότι οι παρουσιαστές "κόπηκαν" λόγω των σχολίων τους για τον Υπ.Προστασίας του Πολίτη:

«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής 'ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ' της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Πριν από λίγο, σε έκτακτη γενική συνέλευση οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν από τις 30 Οκτωβρίου σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και κινηματικές δράσεις μέχρι την ανάκληση της απόφασης καρατόμησης  των συναδέλφων τους, διαμαρτυρόμενοι για τα πολλαπλά κρούσματα λογοκρισίας, αποκορύφωμα των οποίων υπήρξε η ''αναστολή μέχρι νεωτέρας'' της παρουσίασης της εκπομπής ''Πρωινη Ενημέρωση''.