Ποιοι ψηφίζουν τελικά Χρυσή Αυγή;

18.3.13

Έχουν γραφτεί ήδη δεκάδες απόψεις για το τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο νεαρός ποδοσφαιριστής   της ΑΕΚ Γιώργος Κατίδης όταν επέλεξε να πανηγυρίσει το γκολ που σημείωσε με ένα ναζιστικό χαιρετισμό.


Προσωπικά, θέλω......να σταθώ σε μια άλλη πτυχή του γεγονότος. Νομίζω ότι αυτό που δεν περίμενε στα σίγουρα ο Κατίδης είναι ότι θα έβρισκε απέναντι του σχεδόν όλη την Ελλάδα. Ούτε κι εγώ το περίμενα, είναι η μόνη διάσταση της υπόθεσης που με εκπλήσσει.

Πώς γίνεται η κοινή γνώμη -της μόνης χώρας όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο από ένα κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή- να αποδοκιμάζει τόσο έντονα μια τέτοια χειρονομία; Γιατί δεν βρέθηκαν αρκετοί να υποστηρίξουν ότι είναι δικαίωμα του αθλητή να πανηγυρίσει με όποιον τρόπο τον εκφράζει;

Ακόμα κι αν διαβάσετε τα σχόλια των αναγνωστών στα μεγάλα αθλητικά site, θα διαπιστώσετε ότι μπορεί μεν να υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν με την ποινή που επιβλήθηκε στον παίκτη από την ΕΠΟ αλλά δεν υπάρχουν παρά ελάχιστοι που να θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πράξη του.

Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι θετικά με τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας αλλά παραδέχομαι ότι δεν είμαι σε θέση να ερμηνεύσω με τρόπο πειστικό τη θύελλα των αντιδράσεων. Αν όλοι νιώθουμε τόση απέχθεια για κάθε τι που θυμίζει τη θηριωδία των ναζί, ποιοι είναι αυτοί ανάμεσα μας που δεν έχουν πρόβλημα να ψηφίζουν τους πολιτικούς διαδόχους του; Γιατί δεν μιλούν;