Θα επιτρέψουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ένα θρίαμβο Κασιδιάρη στο δήμο της Αθήνας;

28.8.13

Ο Ηλίας Κασιδιάρης θα είναι ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στο δήμο της Αθήνας, όπως άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος.

Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση να εκλεγεί δήμαρχος...

...στην Αθήνα ο Ηλίας Κασιδιάρης. Τέτοια αγωνία δεν έχω. Μπορεί όμως ο Κασιδιάρης να εξασφαλίσει ένα τέτοιο εκλογικό ποσοστό που να μπορεί να χαρακτηριστεί θριαμβευτικό, ειδικά αν του εξασφαλίσει την είσοδο του στο β' γύρο.

Ο μόνος τρόπος να περάσει στο β' γύρο ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής είναι η πολιτική αυτοκτονία των υπόλοιπων κομμάτων. Αν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν να «μετρηθούν» κατεβάζοντας δημοφιλή στελέχη τους στο δήμο της Αθήνας, τότε ο Κασιδιάρης θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να βγει πρώτος στον α' γύρο λόγω της πολυδιάσπασης που θα προκληθεί.

Θυμίζω ότι ο Γιώργος Καμίνης σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος ως ανεξάρτητος, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς ενώ υποψήφιος δηλώνει ότι θα είναι, είτε με χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία είτε χωρίς, o αποτυχημένος δήμαρχος της εποχής Καραμανλή Νικήτας Κακλαμάνης.

Το μπαλάκι λοιπόν είναι πια στο γήπεδο των δημοκρατικών δυνάμεων. Θα συσπειρωθούν κατά των νεοναζί ή θα επιλέξουν να στηρίξουν τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες; Θα χαρίσουν στη Χρυσή Αυγή ένα επικοινωνιακά σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα;

Κατά τη γνώμη μου, η λύση είναι απλή και ευτυχώς για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δοκιμαστεί. Δήμαρχος της Αθήνας είναι αυτή τη στιγμή ένας πρώην συνήγορος του πολίτη, ένας προοδευτικός συνταγματολόγος που κατάφερε να μην ταυτιστεί με παλαιοκομματικούς μηχανισμούς στην προσπάθεια του να συμμαζέψει το μπάχαλο που παρέλαβε.

Ο Γιώργος Καμίνης διαθέτει ό,τι απαιτείται για να συμβολίσει μια διακομματική δημοκρατική επιλογή απέναντι σε ένα νεοναζί κι αν είναι μάλιστα ο μόνος αντίπαλος του, μπορεί να τον συντρίψει εκλογικά ήδη από τον α' γύρο. Αν δεν τους κάνει ο Καμίνης, θα πρέπει να βρουν κάποιον που να του μοιάζει πολύ και δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο μια τέτοια αναζήτηση.

Αν στο όνομα ενός κωμικά σκηνοθετημένου διακομματισμού, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκατινιαστούν μεταξύ τους, στο πάρτι που θα στήσουν οι νεοναζί τη βραδιά των εκλογών, ο δημοκρατικός λαός της Αθήνας δεν θα είναι καλεσμένος...